I en intern video for de rundt 400 Stormberg-ansatte filmet Stormberg-eier Steinar J. Olsen (44) seg mens han snakker om en kraftig økning i bedriftens sykefravær. Fraværet var på 5,3 prosent ifjor – langt over målet på fire prosent. I år har fraværet økt med 20 prosent og ligger på 6,2 prosent.

– Å ha et sykefravær som er så høyt som nå, er hverken naturlig eller sunt. Det betyr en merbelastning for dem som er på jobb, sa Olsen i videoen, som DN bringer et utdrag fra.

Les saken:
Vil ha syke på jobb

Nå moderer Olsen seg.

- Jeg har forståelse for at noen mener at jeg var litt for spisset i budskapet når jeg nevnte konkrete sykdomstilfeller, og jeg ser at det var et uheldig valg av eksempler. Men det må ikke overskygge for det jeg opplever at de aller fleste er enige om, nemlig at vi trenger en fordomsfri debatt omkring årsaker til at vi i Norge har et for høyt sykefravær, skriver Olsen.

- Norge har verdens beste sykefraværsordning. Heldigvis, skriver Olsen.

- Er betenkelig

I internvideoen påpeker Olsen at mange ansatte med kroniske lidelser har lavt fravær, mens andre blir hjemme hver gang de ikke føler seg helt bra.

– Jeg mener personlig at å være hjemme fra arbeid når man er voksen fordi man har influensa, feber, vondt i hodet eller har en lungebetennelse eller bihulebetennelse, er betenkelig. Det betyr ikke at det ikke er riktig; det må man bestemme selv ut fra hvor syk en føler seg. Men det å føle seg pjusk, ikke i god fysisk form, eller ha en dag der man føler seg nedstemt og litt depressiv, det er ikke sikkert det er lurt eller riktig å være hjemme da. Mange føler det er god medisin å gå på jobb, sier Olsen i videoen.

For å bevare den gode ordningen skriver Olsen nå at han mener det er viktig at man klarer å diskutere åpent og fordomsfritt hvordan man kan klare å få ned fraværet.

- Er kanskje utradisjonelt

I videoen som ble publisert på Stormbergs internsider ønsket Olsen å skape debatt og få tilbakemeldinger på hvilke tiltak Stormberg som virksomhet kan iverksette for å øke trivselen og tilstedeværelsen, ifølge Olsen.

- Det er et ansvar jeg som arbeidsgiver er pålagt, og det er mitt ansvar som leder å ta dette på alvor, skriver Stormberg-sjefen.

Stormberg har snart 400 ansatte, men kommunikasjonsveiene er korte, påpeker han.

- Det er kanskje utradisjonelt å bruke videoblogg for å involvere medarbeidere til høyttenkning om sykefravær, men vi er opptatt av å snu hver stein for å lykkes bedre. Jeg er så heldig å ha medarbeidere og tillitsvalgte som har tatt dette på alvor og som har kommet med flere gode innspill som vi skal jobbe videre med, sier Olsen.

- Jeg sitter ikke på svarene

- I stedet for å diskutere hvilke sykdommer vi bør holde oss hjemme med, bør debatten handle om hvilke holdninger vi i felleskap skal ha til både fravær og nærvær. Jeg sitter ikke på svarene og jeg skal være ydmyk i fortsettelsen av denne debatten, men vi må jobbe sammen for å fortsatt ha verdens beste sykelønnsordning. Det vil alle nyte godt av, skriver Olsen.

Les også:
LO-sjefen: - Jeg synes det er sykt å be syke jobbe

Saken oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.