Amazons drøm om det papirløse samfunn rykker et skritt nærmere med lanseringen av siste utgave av deres e-bok, Kindle DX.

Ikke bare bøker
I natt presenterte Amazon-sjef Jeff Bezoz en ny utgave med stor skjerm spesielt rettet mot lesing av aviser, magasiner, dokumenter og faglitteratur. For å understreke dette hadde han med seg sjefredaktør i New York Times, Arthur Sulzberger jr. på scenen på Pace University. Det er et av universitetene hvor studentene skal prøve den nye versjonen.

Les også: E-bok på universitetene

Større
Det meste av elektronikk blir mindre. Amazon går motsatt vei med sin siste versjonen av e-bok, Kindle DX. Mens standardversjonen var laget primært for å vise boksider, har den nye større skjerm og mange andre nyvinninger for å kunne vise flere typer innhold og vinne innpass hos nye brukergrupper.

I følge Amazons nettsider har Kindle DX følgende:

  • Skjerm på 9,7 tommer (den gamle hadde 6 tommer)
  • Lagringskapasitet for opptil 3500 bøker, blader og dokumenter
  • Roterbar skjerm som kan vise sidene i enten høyde- eller breddeformat
  • Innebygd PDF-leser
  • Innebygd støtte for 3g uten månedlige avgifter eller bindinger
  • Batterkapasitet tilstrekkelig for "å lese i dagesvis uten lading"
  • Muligheter for tekst til tale for høytlesing

Flere av disse mulighetene finnes også i Kindle 2, men noen er også unike for DX. Det gjelder den innebygde PDF- leseren som gjør det mulig å åpne dokumenetene uten konvertering, samt muligheten for å lese både i høyde- og breddeformat, lagring av 3500 leseenheter mot forgjengerens 1500 og selvfølgelig den store skjermen.

- Du trenger aldri snu skjermen, du trenger aldr zoome, du trenger aldri rulle deg nedover. Du ser bare dokumentet, sa Jeff Bezoz under demonstrasjonen.

 

Nye samarbeidspartnere
Amazon har innledet et samarbeid med fagbokforlagene Pearson, Cengage Learning og Wiley som har 60 prosent av markedet for faglitteratur i USA for å få lærebøker inn i Kindle samtidig med at seks amerikanske universiteter begynner å teste bruken av Kindle blant studentene.

Et pilotprosjekt mot avisene inkluderer et samarbeid med New York Times, Boston Globe og Washington Post. De vil tilby Kindle til reduserte priser mot langvarige abonnmenter på den elektroniske utgaven, men bare for lesere utenfor de områdene det er mulig å kjøpe papirutgaven i dag.

Kindle DX, for deluxe, skal selges i USA fra i sommer for 489 dollar, 130 dollar mer enn standardversjonen.

Kindle er desverre ikke til salgs i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.