Gjennom flere år har det svenske Högskoleverkets utreder Erik Johansson og universitetslektor Henrik Hansson gransket det raskt voksende markedet for falske eksamensbevis.

4-dobling
I en rapport som legges frem fredag, dokumenterer de at tallet på såkalte bløffuniversiteter i verden har økt fra 200 til 800 bare i løpet av de siste fire årene, skriver Dagens Nyheter.

Bløffuniversitetene finnes først og fremst i USA, blant annet i delstatene Hawaii og Alabama. Men de siste årene har de også etablert seg i karibiske skatteparadis. Den fysiske adressen er sjelden mer enn en postboks. Fra slike bløffuniversitet kan en kjøpe seg en doktortittel for noen hundre dollar.

Bytter raskt adresse
Dersom myndighetene blir for nærgående, bytter de fort både fysisk adresse og adresse på internett. Nye kunder lokkes gjennom masseutsendelser av e-post, eller ved annonser i kjente aviser.

Bløffuniversitetene benytter seg gjerne av engelske navn som ligger nær opp til navnene på prestisjefylte universiteter i USA og Storbritannia, som «Standford» i stedet for det ekte Stanford, eller «Oxford International University» i stedet for det ekte University of Oxford.

Moderne teknologi
Enklere å avsløre er kanskje «Sherwood-universitetet», iallfall for dem som har lest Robin Hood.

– De benytter seg blant annet av at eksamensbevis er svært lette å forfalske med moderne teknologi, sier Erik Johansson til Dagens Nyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.