- Dette er en klar beskjed fra Russland og utenriksminister Sergej Lavrov. Russland vil ikke forhandle om fortiden. Skaden er gjort. Glem de 5000 som har kommet, sier Hanna Smith, Russland-ekspert ved Aleksanteri-instituttet ved Helsinki universitet.

Hun mener det beste Norge, Finland og andre grenseland til Russland nå kan håpe på er å få fremforhandlet en avtale med Russland om en lignende situasjon igjen skulle oppstå.

Les også: Slik håndterte Erna Solberg flyktningkrisen (DN+)

Smith fremholder at det er vanlig praksis av Russland å teste ut nabolandene på ulikt vis, være seg med krenkelser av luftrommet, svartelisting og importforbud av matvarer eller lignende. Hun sier timingen med asylsøkere nå passer bra for Russland siden EU og Schengen er under press av flyktningestrømmen sørfra.

Hanna Smith, Russland-ekspert ved Aleksanteri-instituttet ved Helsingfors universitet.
Hanna Smith, Russland-ekspert ved Aleksanteri-instituttet ved Helsingfors universitet. (Foto: Niina Into)
 

- Det er helt klart at dette ikke er noen tilfeldighet. Russiske myndigheter må godta hvem som kan nå helt frem til grensen, sier Smith.

Hun mener et av Russlands mål er å få vestlige land og EU til forhandlingsbordet, og på den måten også løfte frem spørsmål som Kreml er opptatt av. Som de vestlige sanksjonene og innreiseforbud for en rekke høytstående russiske politikere, embedsmenn og næringsdrivende.

I Finlands tilfelle ser man mørkt på det om Russland skulle gjøre som mot Norge, da over 5000 asylsøkere kom over én grensestasjon bare på noen uker.

Les også: Frykter norske tilstander (DN+)

Finland har flere titall grensestasjoner på den lange grensen mot Russland.

Flykter mot Norge. - De har gode fengsler
Kosay Rashed fra Syria er en av dem som har sittet ombord i toget på Rødby stasjon i Danmark siden tirsdag. Hans ønske er å komme seg til Norge. - De har gode fengsler
01:03
Publisert:

Les også:Professor: - Dette er nærmest som å fjerne formuesskatten

Ferske tall: Tredobling av antall varslede oppsigelser (DN+)

Amerikansk topp-strateg: ber investorene puste med magen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.