Ni dager før et forslag fra Senterpartiet og SV om mer åpenhet rundt forhandlingene om frihandelsavtalen TISA skal opp i Stortinget, la Wikileaks onsdag ettermiddag ut 17 dokumenter om de hemmeligholdte forhandlingene (ekstern lenke). TISA er forkortelse for «Trade in Services Agreement» og er en frihandelsavtale om handel med tjenester.

Liv Signe Navarsete lover at hun og andre i partiet skal lese dokumentene som er lekket godt før debatten i Stortinget.

- Vi har gjentatte ganger bedt om informasjon fra både Utenriksminister Børge Brende og Europaminister Vidar Helgesen om forhandlingene, men det er vanskelig å få noe som helst klargjørende svar. Det er et viktig poeng her at vi får vite mer fra Wikileaks enn fra vår egen regjering, sier hun

 

Glad for avsløringer

Neste uke skal SP og SVs forslag om å legge frem lovteksten i handelsavtalen behandles.

- Er du glad for Wikileaks avsløringer?

- Ja, faktisk så er jeg det. Det er ingen tvil om at de bidrar til demokrati og folkeopplysning som er en helt avgjørende del av demokratiet. Uten en opplyst offentlighet er det ikke demokrati, og her har Wikileaks igjen bidratt til offentlighet rundt viktige saker. Det er litt ille å si det, sier Navarsete.

- Blir lekkasjene et viktig redskap før debatten?

- Ja, slik sett var det et greit tidspunkt det kom på. Men så får vi se hva som ligger der og om det er noe å ta med. Jeg kommer til å lese dem, sier Navarsete.

 

Offentlig debatt

Kritikerne av TISA-forhanlingene mener at de ikke bare handler om tollgrenser, kroner og øre, men potensielle endringer av samfunnet på en rekke områder der det er naturlig med innspill fra berørte og eksperter. De mest kritiske frykter forhandlingene betyr slutten på offentlig norsk skole og alt tollvern.

- Forhandlingene fortjener med offentlig debatt. Vi ser fra Wikileaks, andre lekkasjer, og aktører som er litt mer åpne enn den norske regjering at det er grunn til å stille en del spørsmål. For eksempel om konsekvensene for reglene rundt privatskoler - hva er det man forplikter seg til, og hva er det man vurderer å forplikte seg til, sier Navarsete, og understreker at hele poenget er at hun ikke vet hva som er fakta, og at det derfor blir umulig med en opplyst debatt.

Hun mener også det er et problem at rammene rundt behandlingen i Stortinget legges før man vet hva avtalen inneholder.

- Jeg finner det oppsiktsvekkende at et flertall i utenrikskomiteen mener at avtalen bør behandles etter paragraf 26, som er paragrafen man bruker når man vedtar bestemmelser, for eksempel fra EU, som griper lite inn i norsk rett. Dte er jo umulig å fastslå at det er lite inngripende uten å vite innholdet, mener Navarsete.

 

Kjekt å vite

Dokumentene som ble lekket denne uken omfatter både arbeidsnotater og forslag knyttet til tjenesteytende virksomhet innen finans, post, skipsfart, telekom.

- Hva kommer dere til å lete etter i dokumentene?

- Vi er opptatt av om det er noe som vil rokke ved den norske modellen, som for eksempel at en stor del av skole og helse er drevet av det offentlige.

- Tidligere lekkasjer viser at det kan være avgjørende om et marked er åpnet for konkurranse eller ikke?

- Ja, det er definisjonen av offentlige tjenester som kan gjøre det vanskelig, men det er vanskelig å slå det fast så lenge vi ikke vet hva som står der. det hadde vært kjekt å vite, sier hun oppgitt.

 

Fortrolighet

Utenriksministeren har tidligere svart Stortinget at det under innledningen av TISA-forhandlingene ble tydeliggjort en forutsetning mellom partene at forhandlingene skulle skje i fortrolighet tilsvarende det som praktiseres for andre internasjonale forhandlinger om folkerettslige avtaler. Regjeringen mener Norge har allerede et svært åpent tjenestemarked, som i stor grad allerede er bundet i WTO og EØS. Forrige fredag la regjeringen frem en Stortingsmelding om globalisering og handel, som også skal debatteres i Stortinget.

Wikileaks-avsløringen kom et døgn etter at organisasjonen gikk ut med løfter om dussør på opp til 100.000 dollar for avtaleutkastet til TTP, en av verdens mest omfattende frihandelsavtaler, som USA forhandler med utvalgte land i Stillehavet og Asia.

Les også:

  Vil betale for lekkasje dnPlus (DN+)

Senterpartiet og SV vil ha svar om ny handelsavtale

Kommentar:  Handel på utsiden dnPlus (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.