DN gikk torsdag formiddag inn på kontoret til Nikolai Astrup, stortingsrepresentanten fra Oslo. Men der satt advokat John Christian Elden. Hva galt har Astrup nå gjort? Ingenting, viste det seg. For Elden er kalt inn som folkevalgt denne uken, som tredje vara på Oslo Høyres liste. Det er første gang han utfører sin borgerplikt på Stortinget.

– De ringte for halvannen uke siden. Jeg tenkte at dette blir gøy. Jeg måtte bare rydde litt i kalenderen, sier Elden.

Bare kongen

Tirsdag fikk han adgangskort, og i dag deltar han i det som heter konstitueringen av Stortinget. Fredag, etter den høytidelige åpningen med kongens tilstedeværelse, er det slutt for denne gang.

– Forventningene til hva jeg kan utrette disse dagene er minimale, sier Elden mens han blar i håndboken «Stortingets forretningsorden».

- Jeg prøver å finne ut om jeg kan ta replikk på kongen, men det er jeg ikke overbevist om går an. Derfor kan jeg nok ikke stille spørsmål om båtturen til sønnen, sier monarkitilhengeren og ler.

– Men hvis du kunne gå på talerstolen?

– Det er ikke en spesiell sak, men jeg ville nok funnet en menneskerettighetstilnærming. Staten er til for borgerne. Det er ikke borgerne som er til for staten. Det er en grunnleggende tanke som jeg ofte tenker på når jeg ser saker utenfra, sier Elden.

Han mener politikerne trenger å bli minnet på at myndighetene skal bestemme for oss, ikke over oss.

– Det har jeg lært av Carl I. Hagen, som alltid var flink til å huske at staten skal ivareta borgerne, ikke omvendt, sier Elden.

Han har ikke noe imot å få en litt lengre vikarperiode senere.

– Det hadde vært gøy å være inne når du kan gjøre litt mer enn å være på den høytidelig åpningen, selv om det sikkert blir hyggelig, sier Elden.

Flere stortingsklienter

Han treffer også mange kjente her: parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, som han satt i Unge Høyre sammen med. Venstre-leder Trine Skei Grande, som overnattet på gulvet hos ham etter en fest i det som da het Norges Gymnasiastsamband, NGS. Og en rekke representanter som han har som klienter, men som han ikke kan navngi.

– Det er taushetsbelagt, men det jeg kan si er at jeg har flere klienter på Stortinget, fra de fleste partier.

Elden har funnet en passende dag å debutere i gangene på. I dag innføres ny straffelov, en kampsak for Elden i åresvis.

– Straks jeg kom på Stortinget, var den på plass, sier Elden og flirer.

Les også:

Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Vi har nå lært at null ikke er en absolutt grense

- Ikke uventet med en korreksjon denne måneden

Slik skal Tekna skape 12.000 nye jobber

Se DNtv: Hør reaksjonen blant publikum når dørene åpner seg

Trodde du «vingedørene» ville bli et problem på trange parkeringsplasser?

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08 Min
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.