Arbeiderpartiet, Sp, SV og Miljøpartiet De Grønne støttet forslaget, men de fire borgerlige partiene stemte det ned. Dermed blir det heller ikke noe nytt handelstilsyn.

– Regjeringen har nå brukt to år på å bestemme seg for å vrake lov om god handelsskikk. I mellomtiden er fire dagligvarekjeder blitt til tre. Nå venter nye utredninger, og ingenting skjer, sier Sps Geir Pollestad til NTB.

– Det er sikkert de tre kjedene glade for, men det er dårlig nytt for forbrukere og matprodusenter, mener han.

Tilhengerne av en lov om ny handelsskikk har pekt på utfordringene ved de få og sterke aktørene i dagligvaremarkedet. Loven skulle bidra til større åpenhet om dagligvarebransjen og regulere forholdet mellom leverandører og dagligvarekjedene.

– Mageplask

Pollestad, som er leder i næringskomiteen på Stortinget, viser til at regjeringen og samarbeidspartiene med sitt vedtak fredag ettermiddag ser bort fra rådene fra NHO, Forbrukerrådet og Norges Bondelag om å innføre loven.

At det ikke blir noen ny lov, er et mageplask for de borgerlige, mener leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag.

– Dagligvaremarkedet er så spesielt at det trenger en egen lov. Dette er et stort skritt tilbake, sier han.

Også LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen er skuffet.

– Dette er å kaste blår i øynene på alle som har kjempet for denne saken i mange år, sier han til Nationen.

Styrker tilsyn

De borgerlige partiene viser til at de i stedet vil styrke Konkurransetilsynets arbeid i dagligvaremarkedet. Venstres Pål Farstad mener dette vil være mindre byråkratisk og mer effektivt enn forslaget om nye lover og et nytt tilsyn.

– Det er bedre og mer effektivt å styrke Konkurransetilsynet og forbedre konkurranseloven enn å lage helt nye systemer fra bunnen av, sier han.

En ny lov skulle ifølge støttespillerne etablere kjøreregler for hvordan forholdet mellom leverandør og dagligvarekjedene skulle ordnes. De store matkjedene har vært motstandere av en lov, mens leverandørene har vært for, skrev Aftenposten denne uken.

Loven skulle også hindre uheldig atferd som tilbakeholdelse av informasjon, uforholdsmessig korte frister og uklare kontrakter.

 

Les også: Så partneren selge idéen og hoppe av til en godt betalt jobb

Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen

Avlyser oljepris på 20 dollar fatet

 

Se også:

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.