Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget gikk tirsdag inn for å lovregulere konkurranseklausuler.

DN har flere ganger omtalt hvordan ansatte blir stående uten lønn i karanteneperioden mens de venter på å begynne i ny jobb. Klausulene har i flere år vært omstridt og ofte ført til bitre oppgjør i etterkant når ansatte sier opp. I de siste månedene har kampen mellom de store fagforeningene og NHO strammet seg til.

12 måneder med lønn
Her er hovedpunktene i innstillingen til komiteen:

* Konkurranseklausulene lovreguleres i arbeidsmiljøloven.
* Klausulene kan ikke vare i mer enn 12 måneder etter at arbeidsforholdet opphører.
* Arbeidstager får 100 prosent lønn opp til 8G. Mellom 8G og 12G utbetales 70 prosent av lønnen.
* Den ansatte får krav på en redegjørelse fra arbeidsgiver for å få avklart om klausulen utløses.

Bare Senterpartiet gikk imot forslaget.

- Det har i stor grad vært enighet i komiteen om at konkurranseklausulene må lovreguleres. Rettstilstanden har ikke vært holdbar. I dag pålegges arbeidstagere disse klausulene uten å få en krone i lønn. Derfor har vi vært opptatt av å rydde opp. Hvis arbeidsgiver pålegger klausuler må de punge ut for det, sier saksordfører Fredric Holen Bjørdal (Ap) i arbeidskomiteen.

Mer om konkurranseklausuler:
Fikk jobbnekt - startet butikk
Nektes å jobbe av tidligere arbeidsgiver  
Fri oss fra klausulene

- Det har vært viktig å finne et balansepunkt mellom arbeidsgiver og arbeidstagers interesse. Arbeidstager må få kompensasjon, samtidig som det er et reelt behov for vern mot konkurranse, påpeker Bjørdal.

Fantastisk dag
Spesielt Tekna, NITO og Econa har mange medlemmer med konkurranseklausuler. I Tekna har en av fire yngre arbeidstagere slike klusuler i kontraktene sine.

- Dette er en fantastisk dag. Vi ser på dette som en seier for våre medlemmer og for Tekna. Komiteen skal ha skryt for måten de landet saken, sier Tekna-president Lise L. Randeberg.

I siste runde forsøkte LO og NHO seg med et felles initiativ for å få saken sendt tilbake til regjeringen for bredere utredning.

- Vi er kjempeglade for at dette kom inn i lovs form. Det er morsomt og slåss med de store og vinne, sier Tekna-presidenten.

Les også på DN.no i dag:

Kjos: - Et av de sprøeste forslagene jeg har sett på år og dag

Seniorøkonom: Oljeprissmellen kommer neste år - med full styrke

Slik blir de nye bilavgiftene  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.