Innstillingen fra finanskomiteen ble presentert klokken 16.30 fredag. Der gir stortingspolitikerne enstemmig beskjed om at Norges Bank må rydde opp i interessekonflikter rundt påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen.

Komiteen kommer med følgende krav:

  • Leder for NBIM kan ikke ha et eierskap eller interesser som skaper eller kan fremstå å skape interessekonflikter som er egnet til å svekke tilliten og omdømme til Norges Bank, i henhold til bankens egne etiske prinsipper for ansatte.
  • Leder for NBIM kan ikke ha eierskap eller interesser som svekker eller kan svekke SPUs arbeid med skatt og åpenhet
  • Disse forhold må avklares før tiltredelse av ny leder for NBIM

Disse føringene må finansminister Jan Tore Sanner (H) ta med seg inn i samtaler med Norges Bank.

Stortinget kommer med krav for at Nicolai Tangen skal tiltre som oljefondssjef.
Stortinget kommer med krav for at Nicolai Tangen skal tiltre som oljefondssjef. (Foto: Per Thrana)

Kritikk fra representantskapet

Partiene har behandlet den knusende kritikken fra bankens representantskap mot Norges Banks hovedstyre i ansettelsessaken til Nicolai Tangen som ny oljefondssjef.

– Jeg tror at det tjener saken når det er en så alvorlig sak og en så viktig institusjon, at vi klarer å stå sammen om den på tvers av partier, sier saksordfører Hadia Tajik på pressekonferanse om at partiene er enstemmige.

Hun har ledet Finanskomiteens arbeid med saken.

Representantskapet mener alle potensielle interessekonflikter mellom påtroppende Nicolai Tangen og Oljefondet må elimineres. Tangen skal per nå fortsette å eie 43 prosent av sitt eget forvaltningsselskap Ako Capital samtidig som han er oljefondssjef.

Tangen har sagt at det er helt uaktuelt å selge seg ut av AKO.

– Hvis det hadde vært et krav om at man skulle selge seg ut av det en har brukt 15 år på å bygge opp, så hadde jeg ikke vært interessert i den jobben i det hele tatt. Det ville vært helt usannsynlig. Da vil jo ingen fra det private næringsliv gå inn i det offentlige noe sted i hele verden, hvis kravet var at de måtte selge seg helt ut, sa Tangen til DN i mai.

Tok dagen

Innstillingen skulle først komme klokken 13 fredag, men ble utsatt etter at Lovavdelingen i Justisdepartementet konkluderte med at finansminister Sanner (H) har adgang til å instruere Norges Banks hovedstyre i ansettelsen av ny oljefondssjef.

Finansminister Sanner møter sentralbanksjef Øystein Olsen klokken 17, erfarer DN. Det er varslet at Sanner og Olsen skal ha felles pressekonferanse en halvtime senere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.