– Vi blir stadig flere. Og vi blir stadig flere eldre. Oljeaktiviteten vil ikke lenger være motoren for vår økonomiske vekst. Og vi må tilpasse oss det jordkloden tåler av karbonutslipp, sa kong Harald da han leste trontalen i Stortinget på vegne av regjeringen torsdag.

Disse endringene vil prege Norge i tida fremover, fremholdt han. Regjeringens svar er blant annet å satse på kunnskapspolitikk, et samfunn med små forskjeller og frihet for den enkelte. Jo før, jo heller:

– Den største trusselen for den norske samfunnsmodellen er at vi ikke klarer å omstille i tide. Regjeringen mener det haster med å komme i gang, leste kongen fra trontalen.

Klimamål etter nyttår

– Internasjonale spørsmål som klima, fattigdom, krig og konflikt vil prege regjeringens arbeid det kommende året, leste kongen da han fremførte trontalen på vegne av regjeringen torsdag.

Det innebærer ifølge regjeringen å redusere karbonutslippene til det jordkloden tåler.

– Regjeringen vil være en pådriver for at verdens ledere klarer å bli enige om en ambisiøs global klimaavtale. Norges forpliktelse for FN vil legges fram i løpet av første kvartal, leste kongen.

På hjemmebane varsles det at klimaforliket skal følges opp og forsterkes.

Forsvarspolitisk heter det at Forsvarets operative evne skal styrkes, mens internasjonale konflikter først og fremst skal møtes med norske humanitære bidrag «i nærområdene».

Skattekutt

Trontalen gikk langt i å varsle et kutt i formuesskatten når statsbudsjettet legges frem til uken.

– Regjeringen vil redusere skatter og avgifter. I dag favoriseres utenlandske eiere. Det må bli mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser, leste kongen fra trontalens manus.

Det ble ellers slått fast at regjeringens økonomiske politikk vil være basert på handlingsregelen. I tillegg het det blant annet at norsk økonomi skal bli mindre avhengig av inntektene fra oljesektoren, noe som innebærer «å investere mer i infrastruktur, kunnskap, forskning og innovasjon».

Kongen kunne ellers varsle at regjeringen skal komme med en langtidsplan for forskning og høyere utdanning, en stortingsmelding om høyere utdanning, tiltak for å få flere til å fullføre fagopplæring og det antydes tiltak for å gjøre læreryrket mer attraktivt.

Velferdsreform

Forsøksordning med statlig finansiering av eldreomsorgen er ett av forslagene regjeringen vil fremme i løpet av det kommende året.

Bakgrunnen er at store årskull er i ferd med å bli pensjonister, og at nye generasjoner vil stille nye krav til velferdsordningene. I tråd med regjeringsplattformen fra forhandlingene mellom Høyre og Fremskrittspartiet på Sundvolden varsles det «mer mangfold og valgfrihet» og «mer effektiv bruk av ressursene».

Konkret heter det at regjeringen vil fremme forslaget om fritt behandlingsvalg og at det skal komme en nasjonal helse- og sykehusplan. Frp har fått gjennomslag for en forsøksordning med statlig finansiering av eldreomsorgen. Og det varsles at Stortinget vil bli invitert i prosessen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.