Partene klarte ikke å bli enige under den pålagte meklingen tirsdag, og i løpet av uken går 1.590 arbeidere ved 41 bedrifter ut i streik. Bruddet var et faktum etter et bare to timer langt møte hos Riksmeklingsmannen.

– Avstanden var for stor. Det var ikke mulig å oppnå enighet, sier meklingsmann Dag Stousland til NTB.

Holder hjulene i gang

– Det er en lav grad av organisering hos oss, og vi forsøker etter beste evne å holde hjulene i gang. Men det er helt klart at det ikke er hyggelig å bli rammet av streik akkurat nå. Vi kan helt klart risikere å få redusert omsetning, sier administrerende direktør i KJS Servering, Kåre Bottolfsen til NTB.

Arbeidstakere i to av konsernets bedrifter, Zachariasbryggen Restauranter og Banco Rotto i Bergen, er tatt ut i streik.

Administrerende direktør for hotellkjeden Scandic i Norge, Geir Lundkvist, forteller at seks av deres hoteller er tatt ut i streik.

– Noen av hotellene vil vi klare å drive som normalt, noen vil gå med redusert drift, mens noen må stenge så lenge streiken varer, sier han til NTB..

Lundkvist mener streiken er veldig kjedelig for bransjen.

– Dette kommer midt i en travel sesong, og dessverre har vi vært rammet av denne typen konflikter mange ganger de siste årene. Jeg håper dette får en snarlig løsning, sier han.

Storstreik fra lørdag

– Meklingsmannen meddelte oss klokka 18 at arbeidsgiverne hadde null å gi både i forhold til kroner og øre, og også i forhold til avtaletekst som var viktig for oss i forbindelse med blant annet inn- og utleie, sier leder Eli Ljunggren i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet til TV 2.

I første omgang er det forpleiningspersonalet ved anleggsvirksomheten på Kollsnes og Aker Stord som er tatt ut. Men allerede lørdag morgen trappes konflikten kraftig opp. Da går 1.590 arbeidere ved 41 bedrifter i Akershus, Oslo, Bergen og Trondheim ut i streik.

På listen er det mange hoteller fra Radisson SAS, Clarion, Rainbow, Rica og Scandic. Og en rask opptrapping er allerede varslet.

Bruddet mellom arbeidsgiverne Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) og Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) var et faktum ved 18-tiden tirsdag.

Medlemmer sa nei

– Partene sto på sitt, og dermed er det konflikt fra onsdag morgen. Oppfatningene på hver side var så forskjellige at det ikke var mulig å komme fram til noe de kunne enes om, sier meklingsmann Stousland til NTB.

HRAF og RBL avsluttet sin mekling før påske. Ledelsen i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet sendte forslaget ut på uravstemning uten å anbefale det.

Fredag ble det kjent at 78,3 prosent av medlemmene sa nei til et generelt kronetillegg på 1,50 og et lavlønnstillegg på 50 øre for arbeidstakere i bedrifter hvor gjennomsnittslønna ligger under 119 kroner timen. I tillegg kom et såkalt garantitillegg på 85 øre.

Når den pålagte meklingen ikke førte fram, er den fjerde hotell- og restaurantarbeiderstreiken på åtte år dermed et faktum.

De som alt er tatt ut i streik er forpleiningen på Kollsnes og Aker Stord. Fra lørdag av blir disse stedene tatt ut i streik:

Anker Studentboliger og Hotel Oslo
Clarion Royal Christiania Hotel Oslo
Comfort Hotel Børsparken Oslo
Grand Hotel Driftselskap A/S Oslo
Holmenkollen Park Hotel Rica Oslo
Hotel Bristol Oslo
Hotel Continental Oslo
Norrøna Hotell og Kafe A/S Oslo
Radisson SAS Plaza Hotel Oslo Oslo
Radisson SAS Scandinavia Hotel Oslo
Rainbow Hotel Munch Oslo
Rainbow Gyldenløve Hotel Oslo
Rainbow Hotel Opera Oslo
Rica Helsfyr Hotel Oslo
Rica Victoria Hotel Oslo
Scandic Crown Hotel KNA Oslo
The Scotsman/Broadway Oslo
Banco Rotto - Fem Invest AS Bergen
Dickens Vertshuset Bergen
Holbergstuen - Dikterstuene Bergen
Radisson SAS Hotel Norge Bergen
Radisson SAS Royal Hotel Bergen Bergen
Rainbow Hotel Rosenkrantz Bergen
Wesselstuen - Dikterstuene Bergen
Zachariasbryggen Rest. A/S Bergen
Clarion Oslo Airport Hotel Gardermoen
Radisson SAS Airport Hotel Gardermoen
Britannia Hotel Trondheim
Clarion Hotel Grand Olav A/S Trondheim
Gildevangen Hotel - Rainbow Trondheim
Radisson SAS Royal Garden Hotel Trondheim
Rainbow Trondheim Hotel Trondheim
Scandic Hotel Prinsen Trondheim
Scandic Hotel Residence As Trondheim
Scandic Nedre Elvehavn Trondheim
Hurdalsjøen Kurs & Konf.Senter Hurdal
Radisson SAS Park Hotel Lysaker
Rainbow Hotel Arena Lillestrøm
Scandic Hotel Høvik Høvik
Scandic Hotel Triaden Rasta(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.