Holden peker på at arbeidsministeren kan ty til tvungen lønnsnemnd hvis vitale samfunnsinteresser er truet som følge av streiken, ifølge NRK. En kraftig opptrapping som fører til at nye reisende blir rammet av togstans, kan være det som får Anniken Hauglie (H) til å kalle inn partene, mener han.

Også torsdag morgen skapte lokførerstreiken store forsinkelser og transportproblemer, først og fremst langs innfartsårene til Oslo. På Østfoldbanen står alle tog. Her alene er rundt 20.000 passasjerer rammet av streiken som nå har vart i tre uker.

Så langt er det ingenting som tyder på noen tilnærming mellom partene.

Møtes fredag

Ledelsen i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) skal møtes igjen fredag. Da ligger det an til at enda flere lokførere blir tatt i ut i streik, hvis det ikke har funnet sted en vesentlig utvikling i konflikten. Det uttalte forbundsleder Rolf Ringdal til NTB i forrige uke. 118 lokførere er så langt tatt ut i streik.

– Og da er det Sørlandsbanen som blir rammet, sa Ringdal.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der Norsk Lokomotivmannsforbund hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

Vitale samfunnsinteresser

Økonomiprofessor Steinar Holden tror en massiv opptrapping kan bli tungen på vektskålen for regjeringen, hvis opptrappingen skaper «svært alvorlige problemer». Det har skjedd før at regjeringen har stanset streiker med begrunnelse i at vitale samfunnsinteresser er truet, blant annet i bank- og oljesektoren.

– Jeg tror det er større sjanse for et slikt grep mot en jernbanestreik enn en oljestreik, sier Holden.

Tvungen lønnsnemnd innebærer at myndighetene griper inn og beslutter at konflikten skal avgjøres ved lønnsnemnd, normalt Rikslønnsnemnda. Det er arbeidsministeren som kaller inn partene for å orientere om avgjørelsen.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Trump: - Jeg vil holde dere på pinebenken
Trump ville ikke love å anerkjenne valgresultatet. - Det får vi se på når tiden kommer, sa Trump i den tredje og siste presidentduellen med demokratenes Hillary Clinton.
00:52
Publisert:

 
Se og hør replikkene: Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten
Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten med Hillary Clinton.
00:37
Publisert: