Titusenvis av streikende arbeidere ved en kinesisk fabrikk som lager sko for store merkenavn som Nike og Adidas vender tilbake på jobb. Streikeledere anklager myndighetene i Beijing for skremselstaktikk.

Store deler av arbeidsstyrken ved fabrikken i Dongguang i Guangdong-provinsen sør i Kina møtte på arbeid igjen mandag. Fabrikken som sysselsetter rundt 45.000 arbeidere, de fleste av dem kvinner, drives av det Taiwan-baserte selskapet Yue Yuen.

De streikende holdt seg borte fra arbeidsplassen i nesten to uker i protest mot lønnsforhold og andre arbeidsbetingelser. – Politiet gikk til aksjon på arbeidsstedene, og flere enn 60 ble anholdt, sier en arbeider som ber om å få være anonym for å unngå straffereaksjoner.

Kinas regjerende kommunistparti frykter at en uavhengig fagbevegelse kan true partiets eneveldige makt, og tillater bare en partilojal fagbevegelse. Men mangel på arbeidskraft gjør det vanskeligere å sentralstyre arbeidslivet.

I henhold til kinesisk lov skal arbeidsgivere hver måned betale inn bidrag til trygdeytelser for sine ansatte. Men analytikere sier ifølge nyhetsbyrået AFP at mange selskaper regelmessig lar være å foreta slike innbetalinger. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.