Mens Italia forsøker å berolige finansmarkedene med nye sparetiltak, kan nye bekymringer dukke opp når EU fredag ettermiddag legger fram resultatet av såkalte stresstester av europeiske banker.

Samtidig som finansmarkedene følger nasjonalforsamlingens avstemninger om den nye sparepakken i Italia med argusøyne, er det stor spenning knyttet til resultatet av stresstestene.

Den europeiske bankmyndigheten EBA har gått 91 banker etter i sømmene. Testene skal blant annet fastslå hvilke banker som trenger mer egenkapital for å kunne overleve en eventuell ny krise.

Fjorårets stresstester ble stemplet som altfor snille, og årets tester skal være tøffere og mer troverdige. Det er ventet at flere banker ikke vil bestå.

Kjernekapital
Kredittvurderingsbyrået Moody's har anslått at så mange som en tredel av bankene stryker i årets stresstester.

Spania topper listen over antall banker som skal testes, med 24. Den spanske avisa ABC siterer anonyme kilder som sier at seks av bankene stryker testen.

I alt 13 av bankene som testes, er tyske, og flere av disse bankene er i faresonen. Den tyske regionalbanken Helaba kunngjorde allerede onsdag at den ikke hadde bestått.

I tillegg er de knyttet stor spenning til utsatte banker i Italia, Hellas og Portugal.

Også DnB Nor testes i år. For ikke å stryke testen må bankene ha en såkalt kjernekapital på minst 5 prosent av sine utlån. DnB Nor har en kjernekapital på 9,8 prosent, skriver Aftenposten.

EU-hjelp
Bankene som ikke har nok kapital, må innen utgangen av september legge fram en plan for hvordan de skal innfri kravet. Dersom ikke bankene etter tre måneder har klart å hente inn mer kapital, kan EU-landene hjelpe dem for å hindre konkurs.

Mange av de europeiske storbankene eier mye gresk gjeld. De kan derfor gå på store tap dersom den greske gjelden nedskrives, noe de fleste nå ser på som uunngåelig.

Resultatet av stresstestene legges fram av bankene selv etter at børsene har stengt klokken 18 fredag, opplyser det norske Finanstilsynet. Rett etterpå legger tilsynsmyndighetene fram informasjon om testene, og klokken 18.30 er det planlagt pressekonferanse hos EBA.

Mange banker mener imidlertid at det legges fram for mye informasjon denne gangen, og at det vil påvirke finansmarkedene negativt, melder Reuters.

Italiensk sparepakke
De siste dagene har det også vært knyttet stor uro til den økonomiske situasjonen i Italia. Aksjekurser har rast i landet, og lånerenten har nådd rekordhøyder.

Italia sliter med massiv gjeld, manglende vekst og et av de største budsjettunderskuddene i eurosonen. Regjeringen må få ned budsjettunderskuddet for å minske faren for at Italia blir det neste landet som må be EU om krisehjelp.

Som et ledd i dette arbeidet vedtok det italienske senatet torsdag en sparepakke som legger opp til å redusere budsjettunderskuddet til 0,2 prosent av Italias bruttonasjonalprodukt innen 2014.

Det er ventet at underhuset i nasjonalforsamlingen vil vedta sparepakken fredag.

Dramatisk
Skulle den italienske sparepakken mot formodning falle, vil det i så fall bety en mildt sagt dramatisk forverring av gjeldskrisen. EU har ikke mekanismer på plass for å redde Italia.

Den ustabile politiske situasjonen i landet med strid mellom statsminister Silvio Berlusconi og finansminister Giulio Tremonti har også bidratt sterkt til uroen i finansmarkedene.

– Får vi ikke på plass et balansert budsjett, vil statsgjelden, et monster fra vår fortid, spise opp vår framtid og våre barns framtid, sa Tremonti foran avstemningen i Senatet torsdag.

Ifølge ham vil ingen bli spart, verken rik eller fattig, dersom EU ikke får kontroll over gjeldskrisen.

Les også: IMF: Det haster med en løsning i Hellas og Storebrand: - Nå må de finne løsningen raskt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.