Samtidig fylte turistene igjen de imponerende museene i sentrum av Washington, og dyrevenner kunne igjen klikke seg inn på internettkameraene som følger byens elskede pandaer i dyrehagen. De har vokst til det dobbelte på få uker.

Visepresident Joe Biden personlig ønsket de ansatte i miljødepartementet EPA velkommen da de kom tilbake etter 16 dager hjemme på grunn av krangelen i Kongressen om budsjettet og gjeldstaket.

– Det var hardt ikke å vite når jeg kunne gå tilbake på arbeid, sa en ung kvinne kledd i uniformen til parktjenesten, organet som administrerer USAs nasjonalparker og statlige museer.

Rushtrafikk igjen
Rundt henne kom byen til liv igjen med den første rushtrafikken på over to uker. Offentlig ansatte i jakke og slips eller skjørt strømmet ut av undergrunnen og gjennom sikkerhetsslusene i de føderale bygningene.

Over hele USA gjentok de samme scenene seg i statlige bygninger, museer og nasjonalparker. For mange var det i siste liten siden de begynte å slippe opp for penger og måtte begynne å tenke på forbrukerlån til å betale regningene.

Heldigvis inkluderer kompromissavtalen som demokrater og republikanere ble enige om onsdag etterbetaling av lønna de har gått glipp av i de to ukene med ufrivillig hjemmetilværelse.

Mange hundre tusen offentlig ansatte måtte pent holde seg hjemme mens den politiske kranglingen pågikk, og berømte attraksjoner som Frihetsgudinnen i New York, nasjonalparker som Yellowstone og Grand Canyon stengte portene.

Men selv om de permitterte får sine lønner, har USA tapt anslagsvis 24 milliarder dollar på den lengste stengningen av statsapparatet på 17 år, ifølge Standard & Poor's.

Oppgitt og frustrert
Et stort flertall av amerikanerne er mer og mer oppgitt over politikerne i Kongressen, men meningsmålinger viser at de er spesielt oppgitt over republikanerne som de mener må ta mesteparten av skylda for miseren.

Også moderate republikanere er selv oppgitt over hvordan Tea Party-fløyen, som har et 50-tall medlemmer i Representantenes hus, styrte utviklingen.

Senator John McCain kalte det dumskap å tro at de skulle klare å få president Barack Obama til å gå med på å uthule helsereformen som er hans største triumf som president.

De moderate og partiledelsen frykter at partiet kan gå på et nederlag ved mellomvalget neste år etter det forsmedelige nederlaget i kampen om budsjettet og gjeldstaket.

Gir seg ikke
Men den konservative fløyen i partiet angrer ingenting og lover å doble innsatsen for å fjerne helsereformen, blant annet ved å true moderate republikanere med å lansere mer konservative motkandidater mot dem foran neste valg.

«Å gi opp kampen mot Obamacare er å gi opp det amerikanske folk. Vi gir oss ikke», skriver lederen Michael Needham i den konservative gruppa Heritage Action, idet han bruker den nedsettende betegnelsen på helsereformen som republikanerne har funnet på.

Nettopp det er det eneste skåret i gleden for de mange offentlig ansatte som returnerte til arbeidsplassene sine torsdag.

De frykter at USA må gjennom en repetisjon av krisen, med permitteringer og det hele, ved nyttårstider når det midlertidige budsjettet utløper og USA igjen stanger i gjeldstaket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.