– Vi vil drive med kritisk journalistikk. Bulle er ikke lenger en plattform å gjøre det fra, sier Anna Eitrem, student ved Norges Handelshøyskole (NHH) og redaktør for Bergens nye studentavis, Stoff.

I neste uke lanseres første utgave. Redaksjonen på i alt 30 personer består av tidligere journalister i NHHs egen studentavis K7 Bulletin, populært kalt Bulle.

I høst stilte Eitrem til valg som Bulle-redaktør for 2015 med den daværende redaksjonen i ryggen, men studentforeningens medlemmer stemte dem ut. I stedet valgte studentene en helt ny redaksjonsledelse.

Les også: Oppvask etter skandale på NHH

Pungshot, bukk og havresekk

Skiftet skjedde etter en turbulent høst der Bulle blant annet publiserte en artikkel som var kritisk til studentforeningens fadderopplegg. Den samme studentforeningen bevilger penger til drift av avisen og velger redaksjonsledelsen.

Avisen skrev at ferske NHH-studenter ble oppfordret til å simulere sex og bruke «med­studenters punger som shotglass til tequiladrikking» under førstekullsuken.

Den såkalte «pungshot-saken»(ekstern link) ble en nasjonal nyhet og debatten gikk høylytt blant studentene om K7 Bulletin hadde gått for langt i å sverte egen studentforening. Eitrem mener det er problematisk at studentforeningen selv velger sin egen vaktbikkje.

– Den nye redaktøren har sagt at de ikke vil skrive saker som kan gi studentforeningen negativ publisitet. Vi skal være en ordentlig, uavhengig avis, sier hun.

– Jeg har absolutt ikke sagt at vi skal la være å skrive saker som skader studentforeningen eller NHH. Vi er fortsatt en uavhengig avis som skriver om kritikkverdige forhold hvis vi kommer over det. Men vi har nok en mindre tabloid linje, sier den nye K7 Bulletin-redaktøren Kristian Horn Hellenes.

Bort med «dårlige manerer»

Stoff har som mål å nå ut til unge mennesker i Bergen og går rett i konkurranse både med NHH-avisen K7 Bulletin og Studvest, som skal dekke hele Student-Bergen. Avisen har inngått trykkeriavtale med Schibsted og kommer i et opplag på 5000 med utgivelse annenhver uke. Ingen i hverken Stoff- eller Bulle-redaksjonen er lønnet.

Hellenes sier han er positiv til den nye konkurrenten, og har forståelse for at Stoff-redaksjonen ikke vil skrive for K7 Bulletin.

– Vi har åpenbart forskjellige ideer om hvordan avisen skal være og lages. Vi har dempet den tabloide linjen. De dårlige manérene som tidligere redaksjoner har vist, ville vi ha bort, sier Hellenes.

Han beskriver den nye redaksjonelle linjen som «mer nyansert».

– Vi vil vise at det går an å lage en avis som ikke nødvendigvis er kritisk til alt. Det hadde jo nesten ikke vært en positiv forside på fem år, sier han.

Velger vaktbikkje selv

Ingen av de andre store norske studentavisene lar studentene selv velge avisens redaksjonsledelse, slik det gjøres på NHH.

– Hvorfor skal studentforeningens medlemmer velge redaktøren for K7 Bulletin?

– På NHH har det vært en tradisjon at studentmassen velger det redaktørteamet de mener vil lage den beste studentavisen. Når det er sagt har enhver student mulighet til å fremme et forslag om at valgsystemet skal endres, skriver Magnus Wirkola, leder for studentforeningen på NHH, i en epost.

– Jeg synes det er spennende at studentforeningen består av så engasjerte mennesker at de ønsker å starte en avis på egenhånd. Så gjenstår det å se hvorvidt det er rom for enda en studentavis i Bergen, skriver han.

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.