Blindern Studenterhjem tilknyttet Universitetet i Oslo har siden «etter krigen» kontraktfestet at studentene må flytte ut om sommeren, da en internasjonal sommerskole tradisjonen tro har benyttet lokalene i seks uker.

Nå viser det seg at kontraktene studenthjemmet har brukt i alle år er ulovlige.

Ifølge Husleietvistutvalget har ikke studenthjemmet lov til å operere med timåneders kontrakter, da husleieloven forbyr inngåelse av tidsbestemte leieavtaler for kortere tid enn tre år.

Les også: – Studenter ønsker rimelige kollektiver, ikke dyre ettroms leiligheter

Trodde kontraktene var lovlige

- Helt siden etter krigen har vi leid ut til den internasjonale sommerskolen på sommeren. Få studenter ønsker å bo på studenthjemmet over sommeren, og i tillegg subsidierer inntektene hver enkelt student ellers i året. Vi har ment at det økonomiske hensynet er saklig grunn for tidsbestemte avtaler. Det sier Husleietvistutvalget at de er uenige i, sier styreleder Netti Fuglesang.

Nå endres alle kontrakter.

Blindern Studenterhjem får for første gang status som studentbolig, etter vedtak i Oslo kommune, og da gjelder andre deler av husleieloven.

Les også: Derfor er Oslo en dårligere studentby

Blir studentbolig på papiret

Nå kan Blindern Studenterhjem kontraktsbestemme at leieavtalen faller bort uten oppsigelse ved endt semester eller studieår. Partene kan dessuten inngå en tidsbestemt leieavtale for kortere tid enn tre år.

- Vi har i praksis vært studentbolig helt siden stiftelsen ble opprettet i 1925, men det er stadig viktigere å være oppdatert på lovverket, sier styreleder ved Blindern Studenterhjem Netti Fuglesang.
- Vi har i praksis vært studentbolig helt siden stiftelsen ble opprettet i 1925, men det er stadig viktigere å være oppdatert på lovverket, sier styreleder ved Blindern Studenterhjem Netti Fuglesang.
Tidligere var årsaken til timåneders kontrakter kun opplyst i vedleggene og på hjemmesidene. Nå vil dette stå i kontrakten.

- Vi har i praksis vært studentbolig helt siden stiftelsen ble opprettet i 1925, men det er stadig viktigere å være oppdatert på lovverket. Fra høsten blir det nye kontrakter hvor det står forklart at studentene har færre rettigheter enn ved leie av annen bolig. Det er ingen dramatikk i dette, sier Fuglesang.

- Hva innebærer det å bytte status til studentbolig?

- Det endrer ingenting annet enn at vi har lov til å ha tidsbestemte avtaler. Husleiereglene blir som før.

Problemstillingen kom opp under saksbehandlingen av en beboerklage.

- Har dere fått andre reaksjoner fra studenter på kontraktene?

- Ingen reaksjoner. Aldri, sier hun.

Gjelder også private

Leter du etter et hjem til leie? Da kan det vært greit å vite at husleieloven gjelder også gjelder private leiekontrakter. Ifølge Huseiernes landsforbund kan man velge mellom tre modeller:

  • Tidsbestemt leieavtale
  • Tidsubestemt leieavtale
  • Tidsbestemt avtale kombinert med oppsigelsesadgang i den avtalte leietiden

En tidsbestemt avtale opphører av seg selv den dagen partene har avtalt, og utleier behøver ikke varsle at leieforholdet snart vil opphøre.

En tidsubestemt leieavtale opphører først ved oppsigelse fra en av partene og det er ikke like krav til oppsigelse for utleier og leier.

Les også:

Vil du blogge for DN Talent?

- Det var ikke noe alternativ å flytte på hybel  

Åtte studenter tatt i juks ved NTNU  

Her går landets aller flinkeste studenter  

Bruker millioner på å kapre skuffede søkere dnPlus

Se opptakskravene for alle studier

DN har samlet alle poenggrensene (karakterpoeng for både ordinær kvote og førstegangsvitnemålet) og ventelistene i en interaktiv søketjeneste.

Søk opp studienes karaktergrenser og ventelister for høsten 2015 her:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.