- Jeg er nok ganske miljøskadet etter å ha studert økonomi, men jeg er menneskelig jeg også, sier nettopp ferdigutdannede Silje Catherine Dahl (29) til Dagens Næringsliv.

- Jeg sliter med å spare selv, innrømmer hun.

- Små grep

I dag kan studenter få opp til 48.925 kroner per semester i lån og stipend fra Lånekassen. Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea hevder støtten fra staten ikke øker i takt med levekostnadene. Mange studenter sliter derfor med å få det til å gå rundt, sier hun til Dagens Næringsliv

Dahl forteller at hun hele tiden forsøkte å bruke pengene hun fikk fra Lånekassen godt.

- Jeg innså at det bare er små grep i hverdagen som skal til for å spare litt penger, sier 29-åringen.

- Hjulpet meg

Det viktigste av alt mener hun er å få en oversikt over hvilke penger som kommer inn og hva du bruker.

- Det vanskeligste er å kutte ned på penger tid fritid, spise ute med venner og sånne ting, mener den tidligere økonomistudenten.

Opp gjennom årene har hun opparbeidet seg en rekke lure triks som gjør sparingen enklere.

- Jeg har ikke fulgt disse tipsene selv helt til punkt og prikke, men det er utrolig hvor mye de har hjulpet meg, sier Dahl.

Dette er den erfarne studentens 10 beste spareråd:

 • Første tips: Å lage budsjett er et minimum.
   
 • Andre tips: Prøv så godt det går å kjøpe bøker brukt. De fleste forelesere godkjenner tidligere utgaver enn det som står i pensumlisten ved oppstart og der er det gjerne noen kroner å spare.
   
 • Tredje tips: Ved de to store beløpene som kommer i januar og august, sett inn det som ikke brukes på høyrentekonto. Hvis man er avhengig av pengene i løpet av semesteret, del beløpet på fem og sett av fast trekk inn på brukskonto hver måned. Det viktigste er at de ikke er tilgjengelig på brukskonto - da forsvinner de bare.
   
 • Fjerde tips: Regn ut hvor mye du står igjen med etter faste utgifter og ta ut resten i kontant. Del beløpet i fire, da vet du hvor mye du har å rutte med hver uke. Hvis du en uke bruker mindre, kan man spare det eller overføre restene til neste uke. Jeg pleide også å tømme lommeboken for småpenger hver dag slik at jeg fikk spart litt ekstra.
   
 • Femte tips: Når du handler i butikken sjekk alltid kilo-/literprisen. Prisen i seg selv kan lett lure deg.
   
 • Sjette tips: Forbered lunsj hver søndag. Lag porsjoner og frys ned. En lasagne gir fort fem-seks lunsjer for en liten hundrelapp.
   
 • Syvende tips: Dropp kaffe på skolen. Invester heller i en god termos og kok opp kaffe som du tar med.
   
 • Åttende tips: Når du skal på byen, ta med et bestemt beløp i kontanter og legg igjen bankkortet hjemme. Førerkort er gyldig legitimasjon og sjansene for overbruk er mindre.
   
 • Niende tips: Isteden for shopping: ha byttekvelder med venninner/venner.
   
 • Tiende tips: Mange telefonoperatører gir gratis måneder ved verving av nye medlemmer. Jobb aktivt med dette.

Les også:
- Den dårlige samvittigheten sitter litt i ryggmargen
Han har allerede tjent inn over halve innsideboten
- Håpet om å komme tilbake til finansmarkedene virker fjernt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.