- I januar vil nok mange huseiere justere opp leien i henhold til konsumprisindeksen, sier administrerende direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren.

Hun tror også at leieprisene generelt vil stige fra der de ligger nå til samme høyder som vi opplevde i 2011 i løpet av første kvartal.

- Det lønner seg absolutt å se etter et sted nå, hvis du likevel skal leie. I januar blir det dyrere igjen, sier Augdal.

Venter høy markedspris
- Jeg forventer å se en økning på mellom ti og tolv prosent i markedsprisen i 2012, sier daglig leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

Vanligvis ligger denne økningen på mellom fire og seks prosent, altså blir neste års økning unormalt høy.

Han presiserer at dette gjelder Oslo og andre sentrumsnære områder, og at økningen ellers vil være mer moderat.

Økningen vil føre til at gjennomsnittsleien i Oslo øker med rundt 1.400 kroner i måneden fra dagens gjennomsnittsleie på 11.315 kroner per måned, ifølge Aasen.

- Årsaken til denne enorme veksten er blant annet at det er en stor boligmangel i områdene rundt byene, og at vi nå opplever en ungdomsbølge, sier Aasen.

Tegn på denne utviklingen tror han vil være kø på visninger og unge husholdninger som bor trangere.

Lars Aasen i Leieboerforeningen.
Lars Aasen i Leieboerforeningen. (Foto: DN.no)

I november justerte Finanstilsynet opp egenkapitalskravet ved kjøp av bolig fra 10 til 15 prosent. Dette vil gjøre det vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet, og derfor vil flere velge å leie, mener han.

Både Augdal og Aasen tror de nye retningslinjene vil være en bidragsyter til det økte presset i markedet neste år.

Advarer mot urettferdige prisøkninger
- I et allerede inngått leieforhold har ikke utleieren lov til å øke leien med mer enn konsumprisindeksen, likevel hender det ofte at utleier prøver å øke husleien under påskudd av at strømmen har blitt dyr, eller at kommunen har pålagt dem eiendomsskatt, sier Aasen.

Han tror flere vil prøve seg på dette fordi de ser at markedsprisene stiger forbi årets leiepriser, og mange vil se sitt snitt til å presse prisene også på eksisterende leieforhold allerede i januar.

- Kunnskapsnivået blant unge er ikke spesielt høyt når det kommer til hvilke rettigheter de har, sier Aasen.

I fjor var mesteparten av befolkningsveksten i hovedstaden studenter og innvandrere, begge er grupper som leier fremfor å kjøpe, og dermed skaper et større press på leiemarkedet. Begge er også grupper med lav kunnskap om rettighetene de har, mener han.

Små leiligheter blir populært
Utsikter til fortsatt lav rente, fortsatt press på utleieprisene og et økende behov for utleieboliger, gjør at utleieboliger blir vurdert som en attraktiv investering.

Dermed kan tendensen bli at småinvestorer snapper opp flere boliger, som unge etablerere ellers ville kjøpt.

- Vi merker at det er stor interesse for å kjøpe utleieboliger, og vi tror det vil komme flere slike aktører på markedet i 2012, sier Augdal.

Siste utleieprisoversikt fra Utleiemegleren for november 2011 viser at det i snitt kostet 7.414 kroner per måned å leie en ettromsleilighet i Oslo i november. Dette er en nedgang på 6,9 prosent fra måneden tidligere, men sammenlignet med samme måned i fjor er det en oppgang på 8,1 prosent.

- Det er særlig stor interesse knyttet til ett- og toroms leiligheter i dagens marked, og vi tror at vi vil se en prisøkning på denne typen leiligheter neste år også, sier Augdal.

Hun tror også det er dette segmentet det vil bygges mest på i året som kommer.

Les også:
Utleiedel betaler villadrømmen
Kjøper ny bolig – leier ut gamleboligen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.