Blant de nyutdannede som begynte hos selskapet Deloitte i Oslo i august, hadde 79% oppgitt å ha hatt et verv under studietiden, mot 68% i august 2011.

HR manager Helene Sillerud Cappelen mener dette ikke ble lagt spesielt vekt på i ansettelsesprosessen.

- Jobber dagens studenter for hardt?

- Mange vil jo kalle dagens samfunn et meritokrati, hvor man gjør ting for å få det på papiret fremfor for opplevelsens skyld. Jeg mener at der ikke prisene i seg selv som får deg opp og frem i Norges næringsliv, men sterke prestasjoner, og å gjøre seg positivt synlig i de rette miljøene, sier Cappelen

Les også: Javad Mushtaq (24) har fått tilsammen 400.000 kroner i stipend

Vekk arbeidsgivers interesse
- Å søke jobb er en øvelse hvor kun førsteplass virkelig er interessant, mens andre og tredjeplass kun gir bekreftelse på at man er en interessant kandidat. Derfor er det viktig å vekke arbeidsgivers interesse, sier leder for Karrieresenteret ved UiO, Gisle Hellsten.

- Hvilken betydning har priser, stipender, sommerskoler og ambassadørverv under studenttiden - for å oppnå den karrieren man ønsker seg?

- Det er veldig fordelaktig å få priser og relevant erf#229, spesielt med tanke på de aller første jobbene man søker. Arbeidsgiver rangerer kandidater gjennom hele søkeprosessen, og selv om karakterer er viktig for å få et jobbintervju, er å kunne vise til stipender og sommerskoler gull verdt under selve intervjuet. På sikt blir nok likevel slike priser mindre viktig. Man blir alltid målt etter det man har prestert sist, sier Hellsten.

- Kan utmerkelsene bli en belastning, eller er jo flere jo bedre?

- En del dører vil bli lukket hvis de faglige prestasjonene blir for skadelidende. Kombinasjonen av gode resultater og mange utmerkelser er krutt!

- Kan man miste bakkekontakt før man egentlig har utrettet noe i arbeidslivet?

- Man kan selvfølgelig det, men man kan ikke hvile på gamle prestasjoner særlig lenge. Blikket må rettes fremover.


Les mer fra DN Talent:

- Skulle jeg leve i USA, måtte jeg jobbe

- Verdens lengste jobbintervju

Tigermammaer fostrer vinnere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.