- Det er en skam at det ikke er flere bedrifter her. Det betyr bare én ting: Full skjerpings til alle i det offentlige, sier Johan H. Andresen, eier og konsernsjef av Ferd.

Han var i dag på NM i studentbedrifter for å dele ut Ferdprisen til studentbedriften med størst internasjonalt potensiale. 13 bedrifter konkurrerte for åttende gang om totalt åtte priser i regi av Ungt entreprenørskap.

- Norge er gode på entreprenørskap på barne- og ungdomstrinnet, der myldrer det av liv. Hvorfor er det ikke sånn på høgskole- og universitetsnivå? Hvorfor henger Norge langt etter internasjonalt, spør han retorisk.

- Kanskje studentene er for late?

- Nei, jeg tror som alt annet at dette er et spørsmål om ledelse. Det legges ikke til rette for det, det er ingen ildsjeler som sier at ”dette er bra!”. Tora Aasland har lovet meg, eller har sagt at hun er helt enig med meg i at vi må satse på entreprenørskap. Men, det ser ikke ut til at det skjer så mye.

Håper på "engleinvestorer"
Årets studentbedriftsmesterskap inneholdt alt fra sykkelsekker til kokebøker og finurlige feieløsninger. Likevel mener Andresen utvalget var for smalt.

- Det er altfor snevert. Økonomibiten var ikke representert, og hvor er alle helse- og sosialfagene? Det er jo et felt hvor vi helt klart trenger innovasjon.

- Hva ville du satt pengene dine på her?

- Vanskelig å si. Ferd har ikke så mye av det vi kaller såkorninvesteringer. Det er veldig mange gode bedrifter her, og de trenger ikke mye kapital for å komme videre. Det de trenger mye av er derimot tid, og det er nettopp tid vi ikke har. Jeg håper det er noen engleinvestorer der ute som vil satse, sier han.

Rensing og låsing
Ålesunderne i Atech SB hadde utviklet en metode for å rense lensevann på marine konstruksjoner og stakk av med prisen for Årets beste studentbedrift, mens Ferdprisen ble gitt til fire tømrere og rørleggere fra ingeniørstudiet ved Høgskolen i Telemark.

Deres erf#229 med ”ti på tre”-sjauen, tidspunktet der man skal rydde materialer før man går hjem klokka tre, inspirerte dem til å lage presenninglåsen LocKitt som gjør det enkelt å feste og skjøte presenninger.

- De har kommet usedvanlig langt og identifisert behovet. De får kred for å se dette i et lengre perspektiv, sier Andresen om vinnerne.

Verdier foran spisskompetanse
- Ser du selv etter unge talenter på et slikt arrangement?

- Ikke direkte, men vi er fremdeles på fornavn med de som vant for noen år siden. Vi har dem på netthinnen når vi tenker på folk, og forhåpentligvis er vi på deres netthinne om de vil søke seg til oss.

- Hva må studentene gjøre om de vil imponere deg og sikre seg en jobb?

- Det er ikke så ofte vi ansetter folk som kommer direkte fra skolen, og jeg ser helst at de får testet seg litt i arbeidslivet først. Når jeg personlig rekrutterer legger jeg mer vekt på holdning og verdier enn spisskompetanse, og akkurat det får man jo ikke så mye innsikt i når man møtes i en slik setting.

- Du vil heller ha folk med gode verdier enn folk med spisskompetanse?

- Ja, men man må ha kompetansen. Det er kombinasjonen av deres personlige og naturlige verdier som er avgjørende.

- Jeg hørte du fortalte guttene med presenningslåsen om Ferds oppkjøp av Mestergruppen. Du sa ”dersom vi kommer så langt at det går i boks, og dere kommer så langt, så kanskje vi møtes”. Mente du det?

- Hehe, ja, det kan vi jo se på. Nå er det ikke jeg som bestemmer varesortimentet, men jeg antar at de selger presenninger der.

Les også: Fremtiden i deres hender

Se video om studentbedriften som satser på downhillsyklister med sin sykkelsekk:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.