- Husk på at jeg bare vil studentenes beste!

Professor Bent Hagtvet haster inn i bygget med en journalist på slep, mens DN.no intervjuer studenter utenfor Samfunnsvitenskapelig institutt på Blindern. Hagtvets utspill om at Universitet er blitt en pølsefabrikk har skapt reaksjoner i det akademiske miljø.

 

Studentene fikk følgende spørsmål:

1. Er universitet blitt en pølsefabrikk?

2. Hagtvet mener plagiat har blitt et kjempeproblem og at han nesten ikke kan gi hjemmeoppgaver lenger - studentene bare klipper og limer. Plagierer du?

3. Kreves det for lite av dere?



Winfried Etzel, master i historie.

 



1. Nei, jeg synes ikke det er en pølsefabrikk. Jeg kommer fra Tyskland og er på utveksling her. Jo mer universitetet gir meg muligheter til å ta en utdanning, dess bedre er det. Og så synes jeg det er bra å ha flere universiteter i Norge enn det er akkurat nå. Høyskolen i Bodø skal for eksempel bli Universitet, det er bra.

2. Nei, og har aldri gjort det. Jeg har heller ikke lagt merke til eller hørt om at andre gjør det. Jeg hører at det et problem, men har aldri sett det selv.

3. I forhold til Tyskland er det mindre krav her. Det må jeg si. Her er det for eksempel 10 studiepoeng for et kurs. I Tyskland er det to til tre, så det blir mer å gjøre per semester for å få tilsvarende universitetsgrad.



Pernille Steen Pettersen, medisin og Alexandra Agersborg, jus.

 



1. Nei. Det er jo meningen at vi skal komme inn på universitetet, lære mye og så gå ut i samfunnet og praktisere det vi har lært. Vi skal ikke gå her og bli gamle professorer. Det er ikke det som er meningen. Universitetet er til for å utdanne folk, som så går ut og driver samfunnet. Vi trenger ikke så mange forskere og supersmarte folk som sitter på kontoren her.

2. Nei. Det er jo det samme stoffet alle studentene skal lære, så selvfølgelig blir det reproduksjon. Men det er ikke klipp og lim.

3. Jeg synes det kreves veldig mye av oss. Herregud vi er stressa nok. Vi studerer jus og medisin og på medisin er nå strykprosenten på 20-30.



Eivinn Hansen, samfunnsgeografi.

 



1. Jeg kan bare svare for meg selv, men for meg er ikke universitetet en pølsefabrikk. Jeg synes undervisningen fungerer bra. Det kunne vært mer seminarer i enkelte fag, men ellers synes jeg det er jevnt over bra.

2. Nei, og ikke min nærmeste krets i hvert fall.

3. Jeg har mer enn nok å gjøre i hvert fall. Jeg har hendene fulle og synes det kreves nok.



Miriam Kayser Digernes, europastudier.

 



1. Nei, universitet er overhodet ikke en pølsefabrikk. Jeg kjenner meg ikke igjen i Hagtvets beskrivelse i det hele tatt. Jeg føler jeg får en skikkelig god utdanning her.

2. Nei, jeg plagierer ikke. Nå har jeg bare gått tre semestre så jeg har ikke hatt så mye hjemmeeksamen og er ikke så godt kjent med det. Men jeg kan godt forestille meg at det kan bli et problem, men ikke særlig utbredt. Jeg tror ikke det er særlig mange som sitter hjemme og plagierer.

3. Det er jo egenlæring så du har ansvaret selv. Men jeg synes egentlig det stilles ganske mange krav til oss. Svaret må bli nei.





Arild Ulset, ferdig med sin master i samfunnsgeografi, nå seminarleder.

 



1. Det har blitt mye mer effektivisert enn det var - på godt og vondt. På en måte har vi fått motivasjon til å komme oss gjennom studiene i en fei og få det gjort slik at folk ikke blir gående i 15 år og fremdeles er student. På den annen side er det en del av den effektiviseringen som går ut over studentene. For eksempel at du får en del økonomiske tap ved å ikke stå på eksamen fordi du ikke får gjort om lånet ditt til stipend, du får kortere tid med lån. Før fikk du lån og stipend i åtte år - det gjør du ikke lenger. Det er i det hele tatt mye mid\ndre rom for å gjøre feil. Det er mange som begynner på universitetet rett fra videregående skole og ikke helt hva de skal gjøre. Plutselig har de rottet seg inn i noe som de ikke burde ha satt i gang med. Det er det ikke rom for lenger nåDet blir mye mer stress på oss som studenter.

2. Nei, Jeg vet ikke om plagiering har så mye med pølsefabrikk å gjøre. Det tror jeg har mer å gjøre med en tendens i tiden. Nå skal man være så vellykket og få til så mye. Det kan virke som om studenetne i større grad synes det er rimelig å jukse nå enn før for å oppnå det de vil.

3. Nei, jeg synes det stilles gode krav. Jeg er ferdig med mitt masterstudie og det har vært en ganske stor arbeidsbyrde. Jeg har jobbet jevnt og trutt seks til syv timer hver eneste dag helt fra semesterets start til slutt og det har vært nødvendig for å få til noe som helst.



Hva mener du om "pølsefabrikken"? Diskuter under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.