Mens partileder Siv Jensen triumferte etter å ha fått Frp i regjeringsposisjon, tok karrieren til hennes tidligere trainee, Mette Hanekamhaug, en uventet sving.

I løpet av valgnatten mistet den unge og mye omtalte politikeren både stortingsplass og jobbleilighet.

– Ble du skuffet?

– Ja, jeg ville beholde plassen, men jeg visste det kom til å skje. På forhånd hadde jeg sagt til familie og venner at dette blir tøft, og de neste dagene kommer jeg til å være sur, sier hun og fortsetter:

– Og sånn ble det. Jeg var kjempesur, og tenkte at nå går verden ad undas, karrieren min er over og alt er svart. Jeg oppførte meg helt forferdelig i tre dager, men så var det over og jeg så fremover. Hva skal jeg gjøre nå?

Les også: Hun ble stemt ut av jobben

Lynkarriere
Hun sitter et steinkast unna Stortinget der hun nå er vararepresentant, og har fått tid til å reflektere litt over sin politiske lynkarriere.

19 år gammel gikk Mette Hanekamhaug fra Molde rett fra exphil på Bali til å bli trainee hos partileder Siv Jensen. To år senere landet hun drømmejobben, og ble den yngste representanten på Stortinget. Da hadde hun først takket nei til å stå på liste fordi «det var så mange andre som var eldre og flinkere til den jobben».

- Hva ville du sagt til den 21-årige stortingsrepresentanten om du møtte henne nå?

– Å senke skuldrene litt. Det er en jobb med mye tempo og press, og det er utrolig mye artig og spennende du kan være med på. Hadde jeg møtt meg selv ville jeg sagt at ja, det er mye jobb, men nyt øyeblikkene. Det er alltid sånt man lærer etterpå i yrker hvor man skal prestere vil man alltid vise hva man kan i begynnelsen, sier hun.

– Det sa også Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen, at unge ledere i dag bør senke skuldrene. Tror du det er mer press enn før?

– Ja, jeg tror det er noe i det. Når tilbøyeligheten til å studere blir så stor, nå er jo en bachelorgrad nesten ingenting og mastergraden er den nye bachelorgraden, blir det også viktig at man presterer på alle andre arenaer, sier hun.

Les også: Enig med Mette Hanekamhaug: En coach, en lege og en direktør ber unge roe seg ned.

– Et enormt nederlag
I 2011 ble Mette Hanekamhaug sykmeldt i flere måneder på grunn av spiseforstyrrelser. For første gang i livet ble hun, som hun sier, tvunget til å ikke jobbe.

– Var det et nederlag å bli sykmeldt?

– Jaja, det var det verste de kunne gjøre med meg. Jeg hadde ikke tid til å være syk, jeg skulle ta det senere. Det føltes som et enormt nederlag. Du vil jo være et velfungerende menneske som bidrar.

– Hva tenker du om det nå?

– Jeg er veldig glad for det nå, men jeg sliter med å akseptere at jeg havnet der. Det er ingen skam å være syk eller bli sykmeldt, og jeg synes det er greit at andre rammes av det, men ikke meg. Jeg jobber med å si til meg selv at greit, men prøver å ikke tenke for mye på det.

Tilbake på BI
Mette Hanekamhaug er nå student på Handelshøyskolen BI, og satser på å ta 90 studiepoeng istedenfor de vanlige 60. Målet er å ta de to gjenværende årene av bachelorgraden på ett år. Samtidig som hun er tilknyttet kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese som ekstern konsulent.

– Har du balansen?

– Ja, jeg føler jeg har funnet den. Jeg har fått denne tankegangen om at jeg vil mye, jeg jobber hardt men da må jeg også innimellom tenke at skitt au, det er godt nok, «shake it off» og gå videre uten at det gnager.

Les også: Ung, stressa og ambisiøs? Tre talenter om hvordan de kom gjennom 20-årene med store ambisjoner uten å bli utslitt

Høye ambisjoner
Balanse gjør det mulig å unngå å fire på ambisjonene, mener hun.

– Å ha høye ambisjoner er viktig, det viser at du har respekt for deg selv. Men da må du også klare å være stolt at det du har oppnådd og gi deg slack. Vær glad for de delmålene du når. Jeg er ingen fan av klisjeer, sånne quotes som deles på nettet, men jeg har ett som jeg synes er godt. Det går sånn, «Take pride in how far you have come, and have faith in how far you can go».

- Ser du for deg at du er politiker om 10 år?

– Det kommer an på hvordan du definerer politiker. Jeg er et politisk dyr, meldte meg inn i FRP som 14-åring og pleide å tenkte «yes helg, da er det tid for kurs!» Men om det vil være en fulltidsjobb, jeg vet ikke. Jeg er på ingen måte sikker.

Les også:

<b>Sivilingeniøren som ble Ernas taleskriver</b>

<b>Tina Bru (27) kom inn på Stortinget: - Verdens lengste jobbintervju</b>

<b>Terje (28) er landets yngste førsteamanuensis</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.