Bare syv prosent av direktørene i Danmarks 1000 største virksomheter er kvinner, og dét får styredronning Lone Fønss Schrøder til å reagere:

- Kvinner er ikke hardhudede nok, sier hun i et stort intervju med Berlingske Business Magasin.

- Toppledelsen er for tøff for mange kvinner. De tåler ikke all den motstanden de får. Forskning viser at det betyr svært mye for kvinner å føle seg nyttige og å få støtte og oppmuntring, derfor mister de motet og takker nei til toppstillinger når de føler seg misforstått og møter motstand, sier Fønss Schrøder.

Anne Mørup-Andersen i Assessit AS, som er prosjektleder for Årets Unge Leder, er uenig i at kvinner ikke er tøffe nok.

- Selvfølgelig er kvinner tøffe nok! At det kan være tøft å være leder er jeg ikke i tvil om, men det handler også om hvordan man takler situasjonene som oppstår. Dette gjelder for både kvinner og menn. Det kan dessuten tenkes at omgivelsene oppfører seg annerledes overfor en kvinnelig enn en mannlig sjef. Kanskje noen utfordrer kvinnen ekstra mye? undrer Mørup-Andersen overfor DN.no

Lone Fønss Schrøder er tidligere underdirektør i A.P. Møller - Mærsk og toppsjef i Wallenius Line og er i dag styremedlem i blant annet Volvo, Aker, Svenske Handelsbanken, NKT og Bilfinger Berger i Tyskland.

- Når man som medlem av toppledelsen gjennomfører store forandringer, er det alltid noen som er misfornøyde. Det er vanskelig for kvinner å håndtere en sint mann som står og roper til dem. Mange blir helt tause, sier Lone Fønss Schrøder, som selv har merket sjalusi og fordommer fra menn.

 

Fikk refs for skotøyet
- Når en kvinne blir direktør, er det liksom ikke så fint å være det selv lenger, synes mennene. Jeg har blitt møtt med: "Hvordan kan hun det, hun som har så mange barn?", forteller fembarnsmoren.

Da hun ble utnevnt til underdirektør i Mærsk, ble hun kalt inn til sjefen. En direktørkollega i fjerne Østen hadde klaget over at hun hadde bare tær i sandalene.

- Jeg kan huske at jeg tenkte: "Det kan da ikke være riktig at en sjalu kollega, som bor på den andre siden av jordkloden, plutselig er så opptatt av hva slags fottøy jeg har på meg", sier Fønss Schrøder, som er en av få kvinner som har våget seg inn i klassiske mannfolkbransjer som rederier og tung industri.

Anne Mørup-Andersen understreker at alle kvinnelige ledere har et ansvar for også selv å markere seg, si "stopp" og sette grenser.

- Som toppsjef skal du til tider være litt tøff, men det kan da kvinner også. Ja, man må akseptere at man ikke kan være venner med alle når de vanskelige beslutningene skal tas, derfor må man gi slipp på "flinkeskolen". Mange forskere har avdekket at virksomheter med kvinner i toppledelsen klarer seg signifikant bedre enn virksomheter uten kvinner i de øverste lagene, påpeker hun.

- Mangler gode rollemodeller
Kvinner må stå sammen og hjelpe, inspirere og støtte hverandre for å komme opp og frem, mener hun.

- Vi mangler gode rollemodeller, og dette er en av de store utfordringene i forhold til kvinner og toppledelse, bemerker Anne Mørup-Andersen.

I kåringen Årets Unge Ledere har hun både tidligere år og dette året sett en rekke eksempler på superdyktige kvinner som er tøffe nok til sjefsjobber også på øverste nivå.

- Det handler om at man er sjef på sin egen måte, man er oppriktig og kan lede, sette grenser, markere seg og fremstå som en tydelig leder som skaper tillit og nettopp håndterer balansen mellom myke og harde egenskaper. I forbindelsen med kåringen tester vi alle kandidatenes lederegenskaper i praksis ved simuleringer, og vi ser ingen forskjell på hvordan menn og kvinner klarer seg. Kvinner er definitivt tøffe nok til å bli ledere, sier Mørup-Andersen.

Les også: Menn: Vår jobb er viktigere enn kvinnenes jobb

Her er suksessfaktorene for å lykkes som sjef

- Glem glasstaket - det finnes ikke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.