– Jeg synes meningene deres om karrieremuligheter i Norge er for nedlatende. Jeg opplever at studentene innbiller seg at verden er bedre utenfor Norge, men da overser de alt Norge har å tilby, sier Suzanne Lacasse (64).

Hun reagerer på utenlandsstudentene som uttalte til DN Talent at tilbudet i Norge ikke er godt nok, og at de er usikre på om de kommer tilbake til Norge etter studiene.

Line Brotnow (25), psykologistudent ved Yale, sier blant annet at «jeg har ikke behov for Norge på samme måte som Norge har behov for meg».

Les saken her!

– Jeg vil ikke bruke ordet arrogant om uttalelsen. Jeg velger å kalle den «uoverveid». Det handler ikke bare om å få et godt tilbud, det handler om å spille en rolle i samfunnet - å bidra. Disse unge studentene er opptatt av å oppnå suksess. Men suksess er ikke noe du får servert, det er noe du skaper selv, sier Lacasse.

Norge fremfor MIT
Selv takket kanadiske Lacasse takket nei til tilbudet om professorstilling ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), som er ranket som et av verdens aller beste universiteter. Norges Geotekniske Institutt (NGI) fristet mer.

– Det var rett og slett det beste faglige tilbudet i verden. Norske bedrifter og forskningsmiljøer har verdensledende folk på flere områder - som geofag, petroleum, lingvistikk, klima og mange flere, sier Lacasse, som var administrerende direktør ved NGI fra 1991 til 2011.

Hun har doktorgrad fra hjemlandet Canada og jobbet ved MIT på begynnelsen av 80-tallet. Et sabbatsår i Norge er nå blitt til over 30 år.

 

– For lettvint
Utenlandsstudentene sier de ikke føler seg anerkjent, og mener at mange er skeptiske til utdannelsen deres fra et ikke-norsk universitet.

– Jeg kan ikke tro at folk i Norge er skeptiske til en med en grad fra Yale. Jeg sitter i en rekke styrer og utvalg og har aldri møtt de samme holdningene, sier Lacasse.

Bakgrunnen for studentenes utspill er deres rolle som medlemmer av NHH-symposiets studentråd. Under den studentdrevne næringslivskonferansen i mars skal det blant annet diskuteres hvordan Norge skal tiltrekke seg talentene i fremtiden. De seks utenlandsstudentene skal bidra i debatten med egne erf#229er fra oppholdet utenfor Norge.

I et debattinnlegg beskriver de hvordan de i grunnskolen «ble bedt om å hoppe så høyt som vi må, ikke så høyt som vi kan».

Les debattinnlegget: Norsk kultur tiltrekker seg ikke talentene

Det blir avfeid av Suzanne Lacasse.

– Det er for lettvint å skylde på janteloven og påstå at skolene bare oppfordrer til å hoppe høyt nok. De virkelige talentfulle hopper ikke fordi de blir bedt om det, sier hun.

Virke-direktøren støtter studentene
– Studentene har rett i mye av det de sier, men ikke alt, oppsummerer Vibeke Hammer Madsen, direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Sosiologiprofessor Ivar Frønes var villig til å vedde på at utenlandsstudentene likevel returnerte til Norge. Virke-direktøren er ikke like overbevist.

– Vi må erkjenne at Norge er et lite land, som ikke kan være best i alle grener. Studentene ser at det er noe spennende i utlandet som ikke kan konkurrere med – ennå, sier hun.  

– Jeg støtter studentene i at janteloven fortsatt står veldig sterkt i Norge. Det er ikke så greit å fortelle at du er flink til noe. Jeg tror vi skal legge til side den opplevelsen av at de er arrogante. Dette er ungdom som har sett sin markedsverdi, sier Hammer Madsen.

Men på ett punkt får ikke studentene Virke-direktørens støtte.

– Den middelmådigheten de beskriver kjenner jeg meg ikke igjen i. Det er ikke slik det faktisk er. Vi hadde aldri vært så gode som vi er innen leverandørindustrien, og olje- og gassbransjen, uten å ha gode folk. Her har de ikke fulgt helt med, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.