NHOs årskonferanse onsdag har fått navnet Læringslivet. NHO vil ha endringer på alle nivåer av læringssystemet, fra barnehage til arbeidsliv.

- For å si det litt mindre diplomatisk, så har vi et utdanningssystem som slipper ungdom gjennom selv om de ikke er kvalifisert til å ta fatt på neste trinn, sier administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund i forkant av årskonferansen.

Bedre å korrigere tidlig
Studenter som har dårlig grunnlag fra videregående klarer seg dårlig på de fleste utdanninger. Det finnes unntak, som førskolelærer og sykepleier, men på bachelorprogram og lærerstudier faller mange av, viser en rapport Nifu (norsk institutt for forskning på innovasjon, forskning og utdanning) har laget for NHO.

Skogen Lund vil ikke komme med løsningene på problemet, men utelukker ikke at for eksempel gjeninnføring av et system der man dumper til et lavere klassetrinn, kan være aktuelt.

- Selv om jeg ikke skal si akkurat det, er det bedre å korrigere det tidlig enn å slippe dem gjennom. Det er et faktum at man kjører elever som ikke er godt nok forbedret opp i høyere utdanningsløp, sier hun.

Nok penger
Ressursbruken i skolen, justert for kjøpekraft, overgås bare av Sveits og Luxemburg, viser NHOs oversikter.

- Dette betyr at mange land bruker betraktelig mindre penger og scorer langt bedre. Det er en indikasjon på at resultatet ikke står i forhold til ressursbruken, sier hun.

NHO har kommet med en rekke utspill siden nyttår, som et oppspill til årskonferansen på onsdag.

 

- Vi lærer gjennom hele livet. Vi lærer på ulike måter hver eneste dag enten vi er i barnehage, på skolen, i høyere utdanning, på arbeidsplassen eller sammen med venner og familie. Det er summen av alt dette som er læringslivet. Og det er læringslivet som gir oss kompetansen, produktiviteten og konkurransekraften vi lever av. Vi har derfor viet NHOs årskonferanse 8. januar 2014 til dette temaet, sier Kristin Skogen Lund.

Her er et utvalg av saker DN.no har skrevet:
NHO krever kraftig skattekutt

<b>NHO ønsker en tredje vei for skoletrøtte 16-åringer</b>

<b>NHO: For mange studietilbud i Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.