Naive forestillinger om medfødte lederegenskaper fører til at mange begår grove feil i sin styring, mener professor Øyvind Martinsen ved Handelshøyskolen BI. Han har laget listen over ledernes «7 dødssynder».

- Det kan være forbundet med selvforherligelse å se på seg selv som den fødte leder. Da mister man evnen til å lytte og å ta andre mennesker på alvor, sier Martinsen.

Mange ledere kan synes at relasjonen til medarbeiderne er vanskelig. Martinsen mener svake relasjonsferdigheter kan være en av årsakene til at ledere begår en eller flere av de «7 dødssyndene».

- Dette kan jo skyldes at alle medarbeiderne er vanskelige. Men det kan muligens også skyldes at lederen ikke forstår dem eller at lederen er vanskelig, sier professoren.

Forskningsstudier viser at det ofte er stor avstand mellom lederes vurdering av egne lederferdigheter, og medarbeidernes oppfatninger av den samme lederens ferdigheter.

- Det er bare 4-6 prosent sammenfall mellom lederes egenvurderinger og deres medarbeideres vurderinger i lederevalueringer, selv om dette lave tallet har blitt noe problematisert i nyere forskning, sier Martinsen.

Professoren trekker frem de «7 dødssyndene» han mener resulterer i lite effektiv ledelse (se faktaboks).

Les også:
- «Rock’n roll-lederne» er de beste
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.