- Skal vi videreutvikle det høye nivået på velferden er vi helt avhengig av å ta vare på talentene, sier skolebyråd Torger Ødegaard.

Derfor kan skoleflinke 13-åringer fra Oslo denne høsten søke om å få plass i egne matteklasser.

Fire ungdomsskoler skal tilby dette for åttendeklassinger, og elevene siles ut gjennom opptaksprøver og intervju.

- Det står dårligere til med realfagsferdighetene enn det mange er klar over, dessverre, sier Ødegaard.

- Er det da riktig å bruke ressursene på dem som ikke har problemer?

- Det ene ikke utelukker det andre.

Vil endre loven
Å satse på de flinkeste er i tiden. Forrige uke ble det klart at grunnleggeren av Norges Toppidrettsgymnas, Roger Elstad, søker om å få starte private realfagsgymnas i Bærum, Oslo og Stavanger.

Samtidig varslet også næringsminister Trond Giske økt satsing på «enerne» i Arbeiderpartiets nye kunnskapspolitikk.

Nå vil skolebyråd Torger Ødegaard også endre Opplæringsloven.

- Der står det at man til vanlig ikke skal dele elevene inn etter ferdigheter, jeg mener at man bør dele elevene inn etter ferdigheter slik at man tilpasser opplæringen. Det gjelder i alle fag, sier han.

Møtte kritikk
Så langt har han rukket å etablere egne klasser for musikk- og ballettalenter på barneskolenivå, men da forslaget om egne matteklasser ble lansert i høst var både Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen negative. Nå starter det opp likevel.

- Tar dere ikke kritikken til etterretning?

- Jeg opplever at i en valgkampsetting blir ting gjerne opphetet, «enten skal man satse på alle eller talentene». Det er en merkelig tilnærming. De store pengene går til å løfte de som har utfordringer, men samtidig vil vi gi et tilbud til de flinkeste, sier Ødegaard og legger til:

- Jeg skjønner ikke hvorfor sosialdemokratiet er så livredd for dette. Det er «comme il faut» å dyrke talentene i idretten, men legger man til rette for de flinke innen matte, går det plutselig utover de andre.

Frykter nerdestempel
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener matteklassene vil virke mot sin hensikt.

- Det er direkte skadelig. Det er å dyrke nerderyktet som gjør at mange elever i dag distanserer seg fra matematikk, sier Halvorsen.

Hun mener Ødegaards matteklasser er feil virkemiddel i kampen for å få opp realfagsinteressen blant unge.

- Vi har et stort behov for at flere skal velge realfag, og Ødegaard tenker altfor smått. Han har over 16.000 elever, men lager et elitetilbud til omlag 100 av dem. Vi trenger å løfte mattekunnskapene hos mange flere enn det. Vi trenger gode lærerkrefter på skoler og at elevene ikke ser på matte som en nerdespesialitet, sier hun.

335 snikstarter videregående
Kunnskapsministeren kaller skolebyråden «i utakt med vitenskapen»

- Vi vet at segregering i 12–13 årsalderen ut fra prestasjoner gjør at alle presterer dårligere. Det finnes ingen faglig begrunnelse for at dette er en god strategi for å heve nivået. Det vi vet fungerer for de flinkeste er å la dem gå raskere frem, ved at de kan kan følge videregående undervisning samtidig som de går på ungdomsskolen i sin vanlige klasse, sier Halvorsen.

I år er det 335 ungdomsskoleelever som tar fag på videregående i Oslo.

- Jeg synes ikke Oslo skal være fornøyd med det. Det har et mye bedre utgangspunkt enn andre fylker, og bør heller utvide denne ordningen enn å plukke ut hundre elever fra klassene sine, sier Halvorsen.

- Bare en start
Ødegaard medgir at målet er at ti prosent av byens ungdomsskoleelever skal følge videregående undervisning, men samtidig vil det også komme flere eliteklasser.

- Blir det språkklasser til neste år?

- Ja, det er planen. Dette er bare en start, sier han.

Les også:

Oslo kommune sender tenåringer på lederutviklingskurs

Norges største kommunikasjonstalenter

28 28 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.