En ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av tjenesteleverandøren Deloitte viser at nærmere 80% av alle bedrifter vurderer jobbsøkernes EQ, altså emosjonell intelligens, i ansettelsesprosessen. Spesielt innenfor servicenæringen blir kandidatenes personlige egenskaper vurdert på høyde med yrkesrettet kunnskap. Samtidig øker viktigheten av god EQ i tråd med bedriftenes størrelse.

HR-manager i Deloitte, Kjersti Tronstad, påpeker at verdiene de ulike bedrifter ser etter i en jobbsøker varierer fra sted til sted:

- I Deloitte-kulturen er eksempelvis integritet og empati viktige verdier. Derfor er det viktig for oss å sjekke ut kandidatenes holdninger og erf#229er i forhold til disse verdiene. I tillegg legger vi stor vekt på kommunikasjonsferdigheter og evnen til å bygge tillitsfulle relasjoner med andre. Andre selskap velger kanskje å fokusere på andre verdier og personlige egenskaper.

Intervju fortsatt viktigst
66% av bedriftene i undersøkelsen svarer at de bevisst legger merke til jobbsøkerens oppførsel under intervjuet, mens under halvparten ser på formuleringer og språk i jobbsøknaden.

Tronstad mener likevel det er viktig for søkere å være bevisst på at arbeidsgivere vil vurdere deg gjennom hele søknadsprosessen:

- Fremstå ryddig og konsekvent i alle faser. Dokumentér din EQ i søknaden ved å ta med for eksempel frivillig engasjement, organisasjonsdeltagelse og lignende. Intervjuet er den timen du har til å vise hvem du er og hva du står for, så bruk den godt.

De gode nyhetene for førstegangssøkere er at det er helt normalt å være litt nervøs under intervjuet. De dårlige nyhetene at man ikke må bli for nervøs.

- Vi prøver å legge til rette for å gjøre intervjusetting krevende, men ikke skummel. Det er jo veldig synd om man ikke klare å vise hvem man egentlig er fordi man er nervøs. Samtidig kommer man som medarbeider hos oss ofte i nye, uvante situasjoner med ukjente mennesker gjennom jobben, og da må man kunne håndtere dette på en ordentlig måte, sier Tronstad.

Stor interesse for relasjonsorientering
NTNU Videre tilbyr flere kurs innenfor coaching og veiledning, hvor relasjonorientering står sentralt. Alle kursene deres for høsten er for lengst fulltegnet.

Professor i pedagogikk Ragnvald Kvalsund er godt fornøyd med pågangen de har hatt for deres ledelsesprogram.

- Vi ser at det er veldig stor interesse for coaching. Det har vært en del fokus i næringslivet på å lede gjennom relasjoner, at dette er noe som opptar mange. Og selv om vi ikke spesifikt går i dybden om emosjonell intelligens, så påpeker vi at for ledere så er EQ muligens like viktig som annen intelligens.

Flere saker fra DN Talent:

Tjuvstart semesteret

"Skal jeg hilse på sensor?"

10 huskeregler for eksamen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.