Rektor ved Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen vil åpne forelesninger om emner relatert til 22/7. Det kom frem etter dagens minnemarkering på Blindern.

- Fremover nå skal vi se på hvilke temaer som har blitt relevante etter angrepene. Vi skal blant annet ha en åpen forelesningsrekke fremover, hvor vi belyser temaer som har med ekstremisme, mangfold og brytningen mellom kulturer å gjøre. Forhåpentligvis vil dette bidra til at vi ender opp med et samfunn hvor vi ikke trenger mer kontroll eller sensur, da heller større trykk på debatt og medvirkning, sier Ottersen til DN.

Utdanning som forsvar
Rundt tusen nåværende og kommende studenter, tilsatte og pårørte samlet seg i dag på Fredrikke-plassen for UiOs minnesmarkering over terrorhandlingene 22 juli. Én nåværende, fire tidligere og to kommende studenter ble drept under angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya, og flere av de fremmøtte på Blindern bar roser for å markere sin støtte.

Med syv flagg på halv stang og et svartkledd universitetskor, ble det holdt appeller av flere studentledere og tilsatte ved universitetet, deriblant Ottersen.

- Det eneste forsvaret som kan etableres i et åpent og velfungerende demokrati er et godt utdanningssystem som formidler det verdisettet vårt samfunn er bygget på, sa Ottersen i sin tale, hvor han også oppfordret til større engasjement.

- Universitetet er et samfunn og et fellesskap som skal støtte og hjelpe i tiden som kommer, bruk fellesskapet! Mer enn noen gang er det viktig å engasjere seg.

- Politisk skole
En annen appellant var leder for Blindern AUF, Emil Stoltenberg.

- Utøya er en politisk skole, sa Stoltenberg i sin tale.

- Man lærer at synspunktene og interessene til ungdom over hele landet ikke nødvendigvis er sammenfallende, men også at fellesskap kan oppstå på tvers av grenser de sjelden overskrider i hverdagen.

I tillegg var det appeller fra leder i UiOs studentparlament, Stian Skaalbones og universitetsdirektør Gunn-Elin Aa Bjørneboe, før universitetskoret fremførte Til Ungdommen og Ja Vi Elsker for et alvorstynget publikum.

Står mer samlet
Tuva Stranger (19) og Maria Sjåfjell (20) er nye studenter ved UiO. Sammen med andreårsstudent Emilie Hafskjold Thoresen (20), setter de pris på at universitetet viser sin støtte til de rammede med en minnesmarkering.

- Det er ord og sanger som har gått igjen veldig mye de siste ukene, men det betyr mye at de forskjellige institusjonene markerer det på sin måte. Det viser at alle bryr seg, sier Stranger som legger til:

- Universitetet representerer veldig mange unge, samtidig som det er mye fremtid som ligger her. Vi skal utdanne oss, og dra ut i verden etterhvert, så det er et ekstremt viktig sted å finne ut av hva som man skal stå for videre, og hvor viktig det er med samhold.

Alle tre sier de vil engasjere seg mer i år enn de har gjort før, og spesielt vil førsteårstudentene bruke fadderordningen ved universitetet.

- Som det ble nevnt i en av talene så blir fadderordningen nok mye tettere, at det blir mer viktig å ta vare på hverandre, sier Sjåfjell og avslutter:

- Det blir helt klart relevant å delta mer i diskusjoner. Jeg føler man nå står mer samlet, man er ikke ute etter å ta hverandre på et så hardt nivå om man går inn i en diskusjon, for man vet at det er enighet når det gjelder likeverd og solidaritet. Og det å diskutere er så viktig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.