I 2006 etablerte investor Christen Sveaas Kistefos Public Service Fellowship Fund. Hensikten er å gi økonomisk støtte til norske studenter som vil fullføre en mastergrad i offentlig administrasjon ved John F. Kennedy School of Government på prestisjetunge Harvard University i delstaten Massachusetts. Bjørn Klouman Bekken (31) er, sammen med Ole Wetlesen Borge, den første som mottok stipendet. Han er norsk diplomat, jobbet tidligere med internasjonale konsekvenser av finanskrisen, og arbeider nå med norsk Afghanistan-politikk.

Åtte millioner
Stipendordningen til Christen Sveaas er på totalt åtte millioner kroner, som skal deles ut i perioden 2007-2013. Elever som mottar stipendet må jobbe i norsk offentlig sektor i minst tre år etter fullførte studier.

- Sveaas sitter i rektors råd ved skolen. Det var i kraft av dette styrevervet at han ville etablere stipendet, sier Hege Galtung, direktør i Kistefos-gruppen.

En komité bestående av blant annet DnB Nor-topp Rune Bjerke, Tersita Alvarez Bjelland ved Harvard Alumni og Eli Engløk, rektor ved Oslo Handelsgymnasium, plukker ut hvilke studenter som skal tas inn på programmet. For Bjørn Klouman Bekken innebar ordningen at både skolepenger og avgifter på over 200.000 kroner i året ble dekket gjennom stipendet. I tillegg mottok han et lite stipend som dekket noen av bo- og levekostnadene. Han mener det var de andre medstudentene som gjorde oppholdet ved Harvard mest spennende.

- Jeg studerte sammen med veldig flinke, utrolig hyggelige, hardtarbeidende og ambisiøse mennesker fra hele verden. Det er også et svært spennende nettverk å ha i etterkant - jeg har i dag venner som er alt fra taleskrivere for Obama, spesialsoldater i sør-Afghanistan, finanstopper på Wall Street, og nære rådgivere til presidenten i Rwanda, forteller Bekken.

Jobbet for Obama
Bekken ble tatt opp i UDs aspirantkurs samtidig som han ble akseptert ved Harvard. Han valgte utdannelsen ved Harvard. På sikt tror han at studieoppholdet ved eliteuniversitetet vil åpne noen dører.

- Uten betingelsen om at man må jobbe i norsk offentlig sektor i en treårsperiode, kan det godt hende at jeg hadde blitt værende i USA. Jeg likte meg svært godt og hadde flere muligheter, sier Bekken.

- Hva var de største utfordringene underveis?

- Ved siden av mine egne studier, underviste jeg en del på både bachelor- og mastergradsnivå om internasjonal politisk økonomi og global styring - og det var utvilsomt det mest utfordrende jeg gjorde. Å undervise om FN til en gjeng sylskarpe, og tildels skeptiske amerikanske 20-åringer var både krevende og morsomt, sier Bekken.

Han forteller at en av de største øyeblikkene som student var da han jobbet som frivillig for Obama i primær- og presidentvalgkampen i 2008 sammen med amerikanske venner.

- Flere av disse jobber nå i det Hvite Hus, forteller Bekken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.