Rekordmange kvalifiserte søkere står uten plass etter årets opptak til landets universiteter og høyskoler, skriver Dagens Næringsliv.

16 prosent av søkerne som oppfyller kravene står uten tilbud.

Det utgjør over 13.000 søkere, og selv etter at ledige plasser på restetorget er trukket fra, står over 10.000 søkere uten studieplass fra høsten av.

- Mange spennende muligheter
Utdanningsminister Tora Aasland ber dem vurdere utenlandsstudier. Hun vil ikke at flere plasser ved universitetene og høyskolene skal gå på bekostning av kvaliteten i utdannelsen.

- Jeg oppfordrer alle søkere som står uten plass om å se til distriktene og til utlandet. Her ligger det mange spennende muligheter. Tendensen er at flere og flere søker seg mot de store byene, men de andre høyskolene rundt om i landet holder like høy kvalitet. Vi vil ikke ha alle samlet i byene, men spre aktiviteten over hele landet,, sier Aasland til DN.

Ifølge seniorrådgiver Henrik R. Christie i Samordna opptak er én grunn til årets sterke økning i antall kvalifiserte søkere at flere bruker elektroniske vitnemål, noe som gjør at de ikke trenger å sende inn papirer selv.

Les også: De mest populære studiene

<b>USA-feber blant norske studenter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.