(ADVARSEL: Om ferie for deg handler om komfort og avslapning, er nok ikke disse tipsene de beste. Om ferie for deg handler om å oppdage nye mennesker, steder og kulturer, kan det være greit å lese videre.)

For mange nærmer eksamenperioden seg med stormskritt – og hva er vel da bedre enn å ta seg en aldri så liten pause i lekselesningen og heller planlegge en aldri så liten ferietur som belønning?

 

 

For meg finnes det ikke noe gøyere i verden enn å dra ut på eventyr – både fjernt og nært. Såfremt ikke skole, eksamener eller sommerjobb stopper meg, drar jeg derfor så ofte som mulig på tur. Siden september har jeg vært i Marokko, Libanon, Oman og Iran – i tillegg til flere reiser rundt i Egypt.

Men, for det er jo alltid et stort men: Hvordan i alle dager får man råd til å reise rundt på studentbudsjett? Ikke fortvil om studielånet nærmer seg slutten. Det å reise på budsjett kan være vel så gøy som å reise med lomma full av penger.

Selv om jeg av og til unner meg luksus på tur, er det ikke først og fremst gourmet-restauranter og luksushoteller som går igjen på kontooversikten. Jeg tror at med litt fleksibilitet og et åpent sinn, kan en oppleve mye også på budsjett.

Her er noen av tipsene jeg lever etter når jeg skal på ferietur:

1. Reisemål

Stikkord : Spontanitet og tilgjengelighet

Hvor skal jeg egentlig dra? Hvilke muligheter har stedet jeg befinner meg? I stedet for absolutt å ville reise til andre siden av kloden, tenker jeg på hva som enten finnes i nærheten eller hva som er lett tilgjengelig.

Da jeg bodde i Frankrike, hadde jeg jo en drøss av land og byer tilgjengelig med billige flybilletter. Og det samme gjelder her i Kairo. Derfor, før jeg bestemmer meg for hvor jeg vil dra, sjekker jeg hvor det er billige fly- eller togbilletter. Nå, for eksempel, har jeg nettopp bladd meg gjennom samtlige direkte-destinasjoner fra Kairo. På mine valgte datoer er det Bahrain, Tunisia, Sudan, Oman og Dubai som er billig. Hvor spennende er ikke det? Lese seg opp på ulike land for å se hvor man ender opp på ferie?

 

2. Overnatting

Stikkord : Positivitet og fleksibilitet

Løsninger finnes det nok av for deg som ikke har tusenlapper å punge ut med for hotellovernatting.

- Couchsurfing: Stadig flere melder seg inn i dette nettverket som gjør det mulig å sove hos vilt fremmede mennesker hvor som helst i verden. For meg handler ikke couchsurfing bare om gratis overnatting, men om å få en gratisbillett rett inn i en fremmede kultur. Nye venner som sitter på unik kunnskap de gjerne deler med en gjest. Couchsurfing er dessuten genialt også for deg som bare vil ta en kaffe med en i lokalbefolkningen.

- Bli med en fremmed: Kanskje ikke det mest fornuftige tipset, men det kan åpne mange spennende dører.

- Sjekk hostels: Om du kan fire litt på komfort-kravene, er det stort sett hostels å finne overalt. I alle fall i de større byene. Ikke bare er det billig, men ettersom det gjerne er felles oppholdsrom, får du kanskje venner med på kjøpet?

- Tog eller buss deg gjennom natten: Da jeg som fattig 16-åring dro på fireukers interrailtur alene, nektet mamma å sponse meg. Jeg levde da omtrent som tidenes fattigste backpacker i nærmere fire uker. Det hindret meg likevel ikke i å se Spania, Portugal Frankrike, Italia, Tyskland, Danmark og Sverige. Prislappen: 2000 kroner pluss interrailbillett. Hvordan i alle dager? Vel, i stedet for å ta inn på hotell, tok jeg nattog på kryss og tvers av Europa. Og da snakker vi ikke liggevogn hvor en må betale ekstra, men rett og slett vanlige sitteplasser som stort sett var inkludert i billetten. Fordelen: Ikke bare var overnattingen stort sett gratis, men jeg fikk jo sett en drøss av byer. Lite komfort, men likevel tidenes eventyr!

- Dropp hotell siste natten: I ekte fattigmannsstil har jeg både sovet på flyplasser, ventet tålmodig på togstasjoner og busset rundt gjennom natten. Når flyet går seks om morgenen, og man må være der litt før, synes jeg det blir så lite søvn at jeg ofte ikke gidder bruke penger på hotell.

- Der ingen skulle tru at nokon kunne bu: Gå mot strømmen av turister. Tenk utradisjonelt. Nå er jo kanskje jeg inhabil siden jeg bor i Egypt... men rundt Rødehavet finnes det en drøss av turisthoteller. Og siden turistene uteblir i forhold til før revolusjonen, er mange av dem i perioder ganske tomme. Fra Norge finnes det jo støtt og stadig charterturer til flotte hoteller til noen tusenlapper. Og booker du direkte, kan du for eksempel få et fire-stjerners hotell med all inclusive, strand og basseng for 400 kroner per natt for to! Og er du heldig finner du kanskje fem-stjerners for samme pris? Det er i alle fall verdt å lete. Mange er skremt fra å reise til Egypt, men i turistområdene er det rolig. Enkelte steder må man imidlertid holde seg unna, og da er greit å sjekke ambassadens oppdaterte reiseråd.

Bruk nettverket : Hvorfor ikke kombinere ferieturen med vennebesøk? Hvor har du venner? Kan du legge opp ei vennerute og dra på gjenforeningstur?

 

3. Mat

Stikkord: Spis som en innfødt

Gå rundt hjørnet: En regel som gjelder nærmest uansett i verden, er nok at det er lurt å ikke spise rett ved de største turistattraksjonene. Fra Roma til Kairo, det er nok ingen tvil om at mange ser sitt snitt til å sette prisene sine litt opp for sultne turister. Ta heller turen rundt hjørnet eller gå noen gater unna. Kanskje finner du restaurant som er både rimelig og hyggelig?

Følg lokalbefolkningen: Snus inn duften av et genuint nabolag og dra på oppdagelsesferd utenfor guideboken. Og er du i en storby som London, spis gjerne i China Town eller liknende. Selv om du er på Englands-ferie, trenger du jo ikke bare spise English Breakfast. Hva med en tur innom et indisk eller arabisk nabolag? Det skader jo ikke med eksotiske smaker?

Matpakke: For en fattig student på tur er det kanskje lurt å bytte ut restaurant-besøket med en tur innom innom det lokale supermarkedet? Plukk med deg brød, ost, pålegg, frukt og annet godt og lag en piknikk i parken for deg og følget ditt. Godt, sosialt og økonomisk.

Unngå dessuten å være sulten på «dyre» plasser. Stjerneeksemplet her er selvsagt flyplasser. Spis frokost før du tar morgenflyet, eller smør deg en god matpakke før du drar. Da slipper du baguett med litt ost, skinke og salatblader til blodpris.

 

4. Opplevelser

Stikkord : Se deg rundt

- Gjør research: Det er mye mer å se i en by enn de opplagte turiststedene. London har mer å by på en London Eye, musikaler og Madame Tussauds voksdukker. Sjekk ut hva stedet du reiser til har å by på av stort og smått

- Husk studentbeviset: Det kan skaffe deg rabatter.

- Igjen , tenk utenfor allfarvei: Ved å tenke kreativt, får du sett så mye mer enn om du betaler deg inn på de mest populære turistplassene. Madame Tussdauds er spennende, men denne fattige studenten har ennå til gode å ta bilde med Leonardo DiCaprio. For all del. En dag. Men enn så lenge har London nok av andre, mer økonomiske ting å by på.

Transport: Blir du flere dager i en by, kan det lønne seg med buss- eller undergrunnskort. Og skal du på ørkentur, kan det være lurt å sette sammen ei lita gruppe med venner slik at det blir billigere for hver enkelt. Eventuelt kan du hive deg med noen du møter underveis...

Dette er med andre ord ei liste jeg lar meg inspirere av når jeg skal ut på tur. Selv om jeg blir stadig mer bedagelig med årene og setter pris på litt luksus innimellom, synes jeg altså det aller gøyeste er å oppleve nye mennesker og kulturer. Noen dager på fem-stjerners all inclusive i Sharm El Sheyk kan være deilig, men jeg bor like gjerne hos en lokal familie i en landsby utenfor Kairo. Begge deler har sine fordeler. Og jeg synes det er mye bedre å tenke økonomisk når jeg reiser – slik at jeg kan reise på mange eventyr i stedet for ett dyrt. Likevel, hver sin lyst .

Selv blir neste eventyr Israel og Palestina. Selv om det fristet å fly både hit og dit, busser jeg nå altså fra Kairo til Jerusalem. Lang og varmt – ingen tvil. Men akk så herlig det er å reise langsomt av og til!







Maria Abdli (21) fra Narvik er DN Talents faste blogger. Du vil finne ukentlige oppdateringer fra studentlivet i Kairo på dn.no/talent.  

Maria Abdli tar en bachelorgrad i Midtøsten-studier og arabisk ved Sciences Po Paris. Dette året er hun på utveksling til Egypts hovedstad, Kairo.

Som en av de første vestlige kvinnene har hun fått studieplass ved det sunnimuslimske prestisjeuniversitetet al-Azhar. Her er hun halve uken for å studere islam.

De andre ukedagene tilbringer hun på Det franske kultursenteret og lærer arabisk med andre internasjonale studenter.

Tidligere innlegg

Dere skal ikke ha besøk. Av noen. Gutter. Jenter. Ingen. - 29. april 2013

Fikk eliteskolesjokk i Frankrike - 16. april 2013

Svarene Google ikke kan hjelpe deg med - 2. april 2013

Skal jeg redde verden eller meg selv? - 19. mars 2013

Her kan du leve som en kakse på studielånet - 4. mars 2013

Plutselig var jeg tidenes flaueste Midtøsten-student - 22. februar 2013

Det ultimate stedet å være før eksamen- 15. februar 2013

«Vi leverer ikke takeaway, det er revolusjon» - 5. februar 2013

Hei mamma. Fremme i Oman, ble med taxisjåføren hjem - 24. januar 2013

Mitt arabiske eventyr - 17. januar 2013(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.