- Jeg har penger på BSU, men det virker latterlig lite i forhold til boligprisen. Er det noen vits?

- BSU gir skattefradrag, men minst like viktig er det at du viser banken at du har evne og vilje til å sette av penger og spare, sier Maria Setsaas, ungdomsøkonom i Fokus Bank.

- Hvor mye penger må jeg ha?

- Du må ha ti prosent av kjøpesummen i egenkapital (EK). Har du ikke det, trenger du tilleggssikkerhet. For eksempel ved at foreldrene dine stiller sikkerhet i sin bolig.

- Jeg har mange anmerkninger og et dårlig forhold til banken min. Er det bare å bytte bank?

- Regninger som har ført til betalingsanmerkninger og inkassokrav fører til at man ikke får lån. Historikken du har i banken er taushetsbelagt og blir i banken om du bytter, men inkassokrav kan andre banker få innsyn i.

- Hvordan burde jeg ideelt ha spart om jeg begynte som konfirmant?

- Den beste måten å spare på er i BSU. Fullt utbytte forutsetter imidlertid det at du har inntekt slik at du kan nyttiggjøre deg av skattefradraget fullt ut. En annen mulighet er å sette noen penger i et aksjefond. Da bør du ha en spareperiode på over fem år. Det innebærer risiko, men har vist seg å gi en bedre avkastning. En god sparekonto er også et alternativ. Det aller viktigste for banken er ikke hva du sparer i, men at du har en spareplan.

- Nå skal jeg kjøpe, hva er det første jeg må gjøre?

- Undersøk om du kan takle utgiftene ved det å eie en bolig. Det er ikke bare låneutgiftene, men også løpende utgifter som strøm, forsikring og fellesutgifter. Deretter bør du avtale en rådgivningstime med banken.

- Jeg er student, er det i hele tatt håp om å få lån?

- Det viktigste for banken er inntekt, og som student kan det være vanskelig å betjene lån med studielån. Da ser vi ofte etter foreldre som kan stille som medansvarlig på lånet.

Flere saker om bolig fra DN Talent:

Gratis mat fra Kiwi, aksjer og smalhans siden 13 årsalderen

Slik klarte han seg uten kausjonist

Deltidsjobb: Bolig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.