Når du bytter jobb har du en gylden anledning til å forhandle frem gode lønns- og arbeidsvilkår, mener karrierestrateg John Lees, som har skrevet boken "How to Get a Job You´ll Love".

Den muligheten må du gripe, slår han fast. Samtidig må du passe på å unngå å havne i de samme fallgruvene om og om igjen.

Altså må du trå riktig helt fra starten av. Her er noen prinsipper som hjelper deg med forberedelsene foran din neste lønnssamtale, ifølge Harvard Business Review:

1) Vær klar over hvilke alternativer du har.

Når du ikke har noen alternativer, har du mye mindre makt. - Derfor må du være kreativ når det handler om å vise hva du er verdt for arbeidsgiveren din, sier professor Kathleen McGinn ved Harvard Business School.

Forklar hvorfor du er den beste personen for jobben ved å referere til kompetansen og erf#229en din og dine personlige egenskaper. Husk at arbeidsgiveren har bedre kort på hånden når arbeidsledigheten er høy.

2) Gjør research.

Søk på internett for å samle informasjon om din nye arbeidsplass og hvor mye du kan forvente i lønn. Ta kontakt med folk på Facebook og LinkedIn for å få tips, og kanskje kan du få hjelp av en karriererådgiver for å finne ut hvilket nivå du bør legge deg på.

Hvis du er arbeidsgiverens beste kandidat, er de fleste villige til å gjøre det de kan for å møte kravene/ønskene dine.

3) Forhandle opp et lavt tilbud.

Ikke vær redd for å si ifra hvis du synes lønnstilbudet du får er for lavt. Men gjør det med respekt. Selv om du egentlig er fornøyd med tilbudet, bør du forsøke å forhandle det opp noe. De fleste arbeidsgivere regner med at du kommer til å gjøre det.

4) Fokusér på "vi".

Ikke kom med en liste med krav. Vis i stedet at du prøver å komme med løsninger som oppfyller både dine og arbeidsgiverens behov, at du er åpen for andre forslag enn dine egne. Vær positiv.

5) Forhandle om mer enn penger.

Lønnen er konkret, men sjekk også mulighetene for eventuell forfremmelse og utviklingsmuligheter. Spør deg selv: Hva kan jeg gjøre selv for at dette skal bli en jobb som jeg virkelig kan trives i? Deretter forhandler du med din potensielle arbeidsgiver om de faktorene som ikke omhandler lønn.

Les også: Høy lønn er ikke nok for talentene

<b>Dette mangler nyansatte</b>

<b>15 ting som gode sjefer gjør - hver dag</b>

<b>Drømmemedarbeideren er eldre enn du tror</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.