– Skandinaviske studenter oppfyller alle kriteriene og ønskene vi har til søkerne. De snakker minst to språk, er velutdannede og tenker selvstendig. Det gjør dem til perfekte søkere til alle amerikanske universiteter, sier Ole Rummel.

Han er Stanfords representant på rekrutteringsturneen som de store amerikanske universitetene nå gjennomfører i Skandinavia. I tillegg til Stanford er Ivy League-skolene Harvard, Columbia og Yale blant universitetene som sender representanter til Oslo torsdag kveld for å rekruttere flere norske studenter.

DN Talent-blogger Viktor Nesheim skriver ukentlig om livet på Yale. Her blogger han om skoledagen på universitetet.

Utdanningsmessen College Day Scandinavia er et samarbeid mellom flere skoleorganisasjoner, rådgivingsfirmaer, den amerikanske ambassaden og Fullbright.

Et ekspertpanel stiller til nettmøte om studievalg fredag. Send inn spørsmål her!

Den største tabben
Målet er å gi norske ungdommer hjelp på veien til toppskolene i USA. Nåløyet kan være trangt, Rummel oppgir at Stanford tar inn 2400 studenter av 38.000 søkere hvert år. Han har en klart oppfordring til nordmenn som vil søke seg til USA.

– Den største tabben som søker er å være for sjenert til å skryte av deg selv. Nordmenn er ofte mer reserverte enn amerikanere. Det må du bare legge av deg. Amerikanerne ser ingenting galt i at du bruker skolesøknaden til å skryte av alt du har gjort og oppnådd, sier Rummel.

– Du kommer til å angre på at du var for sjenert til å fortelle Stanford eller Yale om hva du har oppnådd i og utenfor klasserommet.

Og jo mer selvskryt, jo bedre, mener Rummel.

– Da får skolen et mer utfyllende bilde av deg. Men jeg ville ikke anbefale å lyve. Da vil man lett bli gjennomskuet, særlig i anbefalingsbrevene og på karakterutskriften.

Her er Ole Rummels beste tips til søknadsprosessen for å komme inn på et amerikansk universitet:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Ikke nøl med å skryte av deg selv. Vis hva du har oppnåd i og utenfor klasserommet.
  • Karakterer er viktig, men i motsetning til Norge teller de ikke alt. Man må også gjøre det bra på SAT-testen. skrive overbevisende essayer og ha gode anbefalingsbrev.
  • Skolene krever at du leverer opptil fire personlige essayer. Disse skal være nokså korte, og da er det viktig å huske på at du må bruke den begrensede plassen godt.
  • Skolene ser etter personer som har gjort noe utover minimumskravene – enten på eller etter skolen. Det bør synes i søknaden hvis du har tatt flere, mer vanskelige fag på videregående enn nødvendig, eller hvis du er god i en sport eller spiller et instrument.
  • Har du ikke toppkarakterer må du vise til noen kvaliteter du har som kan veie opp for dette.