- Det kan være litt kleint på visning, det er mye folk, men bruk tid likevel. Og still spørsmål. Spør eiendomsmegleren om alt du lurer på. Spør selgeren av leiligheten. Ring takstmannen og hils fra meg.

Det var beskjeden fra administrerende direktør Are Andenæs Huser i Norges Takseringsforbund til over 400 oppmøtte ungdommer på Latter i Oslo tirsdag kveld. For første gang arrangerte Huseiernes Landsforbund en egen konferanse for unge som ønsker å komme seg inn på boligmarkedet.

Les også: 10 under 30 om hvordan de fikk råd til egen bolig

Lukt? Skygge? Tillatelser?
- Vi har markedsført det til medlemmer og prøvd å være unge og hippe med påmelding gjennom Facebook. Vi var veldig spente på hvor mange som kom. At over 400 møter opp er et tegn på at de unge har mange spørsmål om boligmarkedet, sier nylig ansatt ungdomskonsulent Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund.  

Under konferansen fikk ungdommene enda flere spørsmål. Takstmann Huser ga dem «noen vriene» de kunne stille til megler eller selger på visning.

  • Er byggetillatelser fulgt? Følger alle boarealer forskriftene?
  • Er ombygginger gjort av godkjente fagfolk?
  • Er arbeidene dokumentert?
  • Følger det med noen rettigheter eller plikter? (Vei eller lignende)
  • Hvis det er en utleieleilighet med: Er den godkjent for beboelse?

Huser hadde også noen spørsmål man både kan stille megler, selger - og selg selv når man er på visning:

  • Er det støy eller lukt? Sol eller skygge? Bråk fra naboer?
  • Er det, eller har det vært, lekkasje til/fra naboene?
  • Hvor gammelt er det elektriske anlegget?
  • Er ventilasjonen god nok? Innestengt luft tyder på det motsatte.
  • Er det sprekker i fliser på bad?
  • Renner vannet til sluket i dusjen? Bør testes!
  • Hva må gjøres med badet for å oppnå ønsket standard? Husk at et nytt bad fort koster minst 150-200.000 kroner.

- God timing for førstegangskjøp
- Nå leier jeg en studentbolig i Nydalen, som er ganske gunstig. Men jeg går sisteåret på masteren og tenker å kjøpe leilighet neste sommer. Jeg håper på et fall i økonomien, sier Artur Larsen (28).

BI-studenten var én av de oppmøtte som noterte seg tips om sp#229, visninger, markedet og fremtidsutsikter.

Det gjorde også Wilhelm Hødnebø (24).

- Jeg er interessert i råd. Jeg har vært på utkikk siden februar, men har heldigvis mulighet til å være tålmodig. Det var dyrere da jeg begynte å kikke enn det er nå, sier Wilhelm Hødnebø (24),

Han var glad for å få det bekreftet av blant annet administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening fra Latter-scenen.

- På kort sikt tror jeg vi eiendomsmeglere får det litt tøffere fremover. Det er et høyt varelager på boligmarkedet. Derfor er timingen for å kjøpe sin første bolig god nå, sa Dreyer.

Les også: Advarer førstegangskjøperne mot de små og dyre

Samtidig har han ingen tro på en langvarig nedtur.

- Det er rolig på markedet nå, men om et halvt år eller et år tar det seg opp igjen, spår han.

- Å kjøpe bolig i Oslo er forferedlig dumt hvis man bare ser på pris. Men prisnivået er drevet at en enorm vekst i kjøpekraften, og en befolkningsvekst. I Oslo er det et kraftig underskudd på boliger. Derfor er boligkjøp her fornuftig over tid.

Les også: Ingrid (18) sparer 4000 kroner i måneden(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.