- Jeg håper det ikke ble tegnet et for dystert bilde av fremtiden i årstalen, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til DN.no.

Onsdag besøkte han Universitetet i Oslo (UiO) for å holde sin årstale for andre gang . Studenter fra flere høgskoler og universiteter satt med spissede ører da Olsen gjentok at sykdomstegnene i norsk økonomi er mange, selv om de er godt kamuflert.

At det er grunn til bekymring blant de unge, avviser imidlertid sentralbanksjefen.

- Dette er mer signaler til myndighetene og nåværende aktører enn til de som er studenter i dag. Og at økonomien gjennom oljens plass blir mer sårbar, er mer en bakside av medaljen. Dersom oljeprisene skulle falle vil vi få et betydelig omstillingsproblem i norsk økonomi. Det kan skje, og således ligger det en risiko der, sier Olsen og fortsetter:

- Optimismen er i førersetet, og de som er unge i dag kan være positive med tanke på fremtiden. Høyst sannsynlig vil vi nyte godt av de kildene vi har i flere tiår fremover.

Dette synet deler studenter DN.no snakket med i etterkant av Olsens reprise.

- Jeg synes fremtiden ser bra ut, og jeg tror den gode utviklingen i norsk økonomi vil fortsette. Om veksten vil være så sterk som den har vært, er imidlertid et spørsmål, sier Hanne Iglebæk Christensen (23), som studerer fransk og statsvitenskap ved UiO, til DN.no.

- Vi er sårbare
Iglebæk Christensen og de andre studentene understreker samtidig at de ikke har sett seg blinde på de gode tidene i «annerledeslandet». Når de erkjenner at mye av deres egen økonomiske fremtid i dag er avhengig av oljen, er de samstemte.

- Så lenge oljeprisen er stabilt høy, kommer vi til å ha det bra, sier Øystein Skjeseth (23), økonomistudent ved BI.

- Ja, og det er klart at vi er veldig sårbare og at ting kan endres mye dersom vi får et sjokk, tilføyer Lise Rødland (24), som studerer samfunnsøkonomi ved UiO, til DN.no.

Kim Anders Berglund (28), også økonomistudent ved BI, nikker. Han mener det ikke kan være bra at Norge er blitt så avhengig av oljen.

- Også er det jo slik at det er store grupper med mye gjeld, påpeker han.

- Invester for å bo
Som for svært mange unge i Norge i dag, er boligmarkedet et område av norsk økonomi som opptar mye av studentenes oppmerksomhet. Sentralbanksjefen er selv ikke i tvil om hvilke råd han i den forbindelse vil gi:

- Unge mennesker må passe på at når de foretar en så stor investering så er det for å bo, og ikke for å spekulere. De må også ta høyde for at at de skal kunne betjene et lån med en klart høyere rente enn i dag, sier Olsen.

Berglund er foreløpig den eneste av de fire som er på boligmarkedet.

- Jeg har tidligere vært i jobb og har således fått mulighet til å kjøpe bolig med lån og oppspart kapital, forteller han og tilføyer:

- Så det er klart at tanken på økte renter er bekymringsverdig.

Renten er noe resten av gjengen enn så lenge slipper å tenke på.

- Jeg har selvfølgelig en drøm om å komme inn på boligmarkedet, men slik det ser ut nå er det lenge til, sier Skjeseth.

De fleste unge som kjøper i dag får hjelp hjemmefra, forteller Rødland.

- Med de prisene som er i dag har jeg ikke råd til å kjøpe. Så for min del kunne det jo vært en fordel hvis økonomien utviklet seg slik at boligprisene sank, sier Iglebæk Christensen med et smil.

Les alt om årstalen:
Dette er sentralbanksjefen mest redd for
- Urovekkende

Les mer: Vi jobber for lite (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.