- Å håpe på at noe skal bli bra, er ikke det litt passivt?

Slik innledet mentaltrener Tommy Fjeldheim sitt foredrag, «Slik blir du en kriger», på NHH-Symposiet, Handelshøyskolens studentdrevne næringslivskonferanse, denne uken.

Fjeldheim har 14 års erf#229 som marinejeger i forsvaret. I dag trener han alt fra toppidrettsutøvere til næringslivstopper i å tenke seg til suksess.

På NHH blir stillheten i salen plutselig brutt.

- Vi må få mer ut av potensialet vårt. Det handler om mental innstilling, skriker Fjeldheim, og lar pekefingeren vandre i luften over den noe forskremte forsamlingen.

- Helt avgjørende
- Joda, dette fungerer, sier spesialist i klinisk psykologi, Bjørn Wormnes, ved Universitetet i Oslo (UiO) til DN.no.

Kort oppsummert handler mentaltrening om å holde fokus og ikke la seg distrahere av tilfeldighetene rundt, forklarer han.

- Toppidrettsutøvere er avhengige av mentaltrening for å kunne prestere sitt beste. I næringslivet er dette også helt avgjørende, sier Wormnes.

Og ifølge mentaltrener Fjeldheim er det ikke så mye som skal til for å lykkes.

- Mentaltrening dreier seg om små justeringer, sier han til DN.no.

For å starte med et eksempel fra arbeidslivet: Ved å jobbe mer fokusert, får du mer ut av den tiden du er på jobb. Slik jobber en mentaltrener med å få det lille ekstra ut av den enkelte.

- Ved å lære seg å tenke litt annerledes, er vi med på å påvirke følelsene våre. Følelsene våre er med på å påvirke de valgene vi tar og hvordan vi presterer i hverdagen, forteller Fjeldheim.

- Må være synlig
Det høres kanskje lett ut. Problemet er bare at de aller fleste vil la det bli med tanken.

- Endringen må være synlig, understreker Fjeldheim.

Han foreslår å prøve følgende:

  • Stopp opp
  • Tenk over hvor du er og hvor du er på vei
  • Bestem deg for hva du ønsker å oppnå
  • Kjenn på følelsen av å virkelig ville noe

Deretter:

  • Sett situasjonen i perspektiv - Slik blir du mer konstruktiv i tankesettet
  • Bruk kunnskapen og gjør den til en ferdighet - Da blir det en synlig adferd

Cecilia Brækhus
Selv om Wormnes ved UiO ikke er i tvil om at dette fungerer, understreker han viktigheten av å trene.

- Noen har vært heldige. De har fått dette inn med morsmelken. Resten må lære og trene. Det som er sikkert, er at mentaltrening er en faktor dersom du skal bli verdensmester, sier han.

Det kan Fjeldheim skrive under på. For tiden jobber han blant annet med proffbokser Cecilia Brækhus,

- For Brækhus går mye på bevisstgjøring og teknikker. Toppidrettsutøvere har det riktignok litt lett med tanke på at målet er så definert. I næringslivet er det mye mer komplisert, og det er desto viktigere å stoppe opp og sette ting i perspektiv, sier han.

Frykt og ubehag
I hverdagen til vanlige mennesker, er ofte frykt og ubehag store hindre. Du må tørre å utfordre deg selv, oppfordrer Fjeldheim.

- Dette er så undervurdert. Vi trekker oss gjerne fort unna, i stedet for å gjøre det som må til for å vokse og utvikle oss.

- Gruer du deg til et styremøte, er det kanskje fordi du føler deg utfordret av en spesiell person. Da kan du forberede deg mentalt på akkurat dette. Ofte er vi for upresise i hvordan vi ser på situasjonen. Vi sier hele styremøtet er kjipt, og ikke akkurat møtet med vedkommende. Når du setter tingene i perspektiv, endres hele bildet. Det er klart at det gjør noe med adferden.

 

Stor etterspørsel
Etterspørselen etter mentaltreningskurs har vokst enormt de siste årene, ifølge Fjeldheim selv. De aller fleste oppdragene han får kommer fra bedrifter.

Doktorgradstipendiat Kjetil Olaussen ved Markedshøyskolen kan bekrefte at selvutvikling er i vinden.

- Aktørene i næringslivet har et prestasjonspress på seg som retter seg mot den individuelle i mye større grad enn tidligere. Før handlet ledelse om kommando. I dag går ledelse mer indirekte via den enkelte ansatte, sier Olaussen til DN.no.

Olaussen skriver for tiden avhandling om nettopp det nye ledelsesparadigmet. Han tror endringen er mye av årsaken til at bedrifter er blitt så ivrige på å tilby sine ansatte mentalitetstreningskurs.

- Du har i dag et stort felt med forskjellige aktører som tilbyr hjelp til de som søker svar på den samme utfordringen knyttet til selvledelse. Mentaltrening er en slik teknikk, sier han.

Les mer:
Triksene tøffingene bruker for å takle smerten
Fra toppidrettsutøvere til næringslivstopper
«Det handler om hvordan du bruker hodet ditt!» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.