Masterutdannede økonomer stiger svært raskt i gradene. Etter kun to år i arbeidslivet har én av fire fått lederansvar, i all hovedsak på mellomledernivå. Etter fem år er halvparten i lederposisjoner ifølge en undersøkelse utført av bransjeforeningen for siviløkonomer, Econa.

– Det ligger i naturen til de fleste av oss. Mange som begynner på siviløkonomstudiet har nok et mål om å bli leder, sier Håkon Skjellevik-Heger (30).

Ifjor begynte han som logistikksjef i nettbutikken Flust.no. Da hadde han jobbet fem år i Posten og Bring etter endt masterutdannelse i økonomi ved BI.

– Ledelse er ikke et eget fag i graden, men studiet er lagt opp slik at du tvinges til å ta ansvar og selvstendige valg. Man formes gjennom studiet, enten man vil eller ikke, sier Skjellevik-Heger.

Etterlyser andre veier
Logistikksjefen sier målet er å utvikle seg selv og andre.

– Noe av lederevnene er nok en iboende egenskap, noe er lært fra studiene. Men jeg har lært aller mest av å «stå i det». Det er mye man ikke kan lese seg til, sier 30-åringen.Tom Bolstad, leder av Econa, mener noe av årsaken til at så mange gjør lynkarriere er at personer med lederambisjoner trekker til økonomistudier.

– Men det er ikke hele forkl#229en. Økonomiutdannelsen egner seg godt for fremtidige lærer fordi kandidatene ikke kommer ut som rene teoretikere. Det er et nokså praktisk rettet studium, sier han.

Samtidig kommer Bolstad med et varsel.

– Det kan lett bli for mye oppmerksomhet rundt lederverv som eneste naturlige karrierevei. Man bør også legge til rette for en sunn karriereutvikling for de gode fagfolkene som ikke ønsker lederansvar. Nå er det nok mange som ikke er ledertyper som tar dette ansvaret likevel, fordi det er den eneste muligheten som åpner seg, sier Bolstad.

«Start i det offentlige»
Tom Bolstad mener det offentlige kan være et godt sted å begynne for økonomer med lederambisjoner. Undersøkelsen viser at mange stiger i gradene i det offentlige allerede etter to år.

– Man finner dessuten vel så varierte og gode lederstillinger her som i det private næringslivet. For nyutdannede er det heller ikke store lønnsforskjeller mellom sektorene, sier Bolstad.

Tilfellet er noe annet dersom man ønsker topplederjobb. Undersøkelsen viser at mens det tar rundt 10 år før man blir toppleder i privat sektor, tar det rundt 16 år i det offentlige for å nå samme posisjon.

– Fleksibiliteten i det offentlige er mye lavere. Kort sagt fungerer arbeidsmarkedet i det offentlige som sirup, mens privat sektor er krydret med flere smidigere ingredienser, sier Bolstad.

Les også:

Mia(19) skulle ta et friår etter videregående

Fra videregående til finansbransjen

Solgte onepiecer for 72 millioner

Stine Åsland (29) hoppet av skolen og hadde 17 ansatte i en alder av 21 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.