For første gang kan en elev bli dømt til fengselsstraff for å la en kamerat stille til muntlig eksamen i stedet for seg selv.

Politiet og skolen mener det ikke var eleven selv som møtte opp til muntlig eksamen ved en videregående skole i Trondheim. Nå er eleven tiltalt for falsk forkl#229 overfor offentlig myndighet, skriver Adresseavisen.

Falsk forkl#229 har en strafferamme på inntil to års fengsel.

Juks og forsøk på juks under eksamen blir normalt straffet internt på de forskjellige skolene i landet. Men i dette tilfellet skal forsøket ha vært så grovt at man ikke så noen annen løsning enn å anmelde forholdet til politiet.

Ingen rettspraksis
Fredag starter rettssaken mot mannen i 20-årene. Trolig er det en historisk tiltale, og Adresseavisen får opplyst at det ikke skal være rettspraksis fra Høyesterett i slike saker.

Lignende tilfeller av skriftlig eksamensjuks har vanligvis ført til tiltale for dokumentfalsk, som er blitt straffet med ubetinget fengsel i rundt 15 dager.

Elevens forsvarer, Arve Røli, sier at hans klient nekter straffskyld. Trolig vil både eksamensansvarlig og sensor bli innkalt som vitne i saken, ettersom hans klient hevder å være den samme personen som møtte til eksamen.

– Han mener dette er en ren misforståelse og kan ikke se å ha gjort noe ulovlig, sier advokaten.

Les også: Mange innrømmer eksamensjuks


Rekordmange tatt i eksamensjuks
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.