- Satt på spissen vil jeg si det slik at du skal rødme litt når du leser din egen cv, men du skal ikke lyve.

Leder Gisle Hellsten ved karrieresenteret på Universitetet i Oslo (UiO) har et soleklart inntrykk av at nordmenn er for beskjedne når de skriver cv. Altfor beskjedne.

For i motsetning til i andre land, der rekrutterere sliter med kandidater som overdriver titler og arbeidsoppgaver og pynter litt både her og der, har norske jobbsøkere en tendens til å underdrive.

- Man ramser opp faktainformasjon om hvilke jobber man har hatt og de oppgavene man har utført i jobbsammenheng, men folk er ikke flinke nok til å få frem relevante ting man har gjort ved siden av. Har du vært aktiv i lag og foreninger, kan flere språk eller har hobbyer som kan være relevante for fremtidige jobber, så nevn det, oppfordrer Hellsten.

Savner offensiv holdning
Han savner mer offensivitet og kreativitet i norske cv-er og jobbsøknader.

- Mange er nok redde for å skryte av seg selv. Men din potensielle nye arbeidsgiver er opptatt av overføringsverdi. Hva har du lært som du kan ta med deg videre inn i en ny jobb? Ta heller med litt for mye enn litt for lite. Den gylne regelen er samtidig: Aldri lyv! sier Gisle Hellsten.

En undersøkelse rekrutteringsselskapet Robert Walters nylig gjorde blant 1400 arbeidstakere viser at nordmenn tydeligvis er langt mer beskjedne enn australiere.

Her kom det frem at 1 av 10 innrømmer å ha forfalsket deler av eller hele cv-en sin - stort sett dreide det seg om halvsannheter og kraftige overdrivelser fremfor ren løgn: De glorifiserte stillingstitler og overdrev jobberf#229, ifølge den australske avisen Herald Sun.

Peter Bateson hos Robert Walters tror dessuten at tallene er enda styggere i virkeligheten:

- Tallene er nok nærmere 20 prosent enn 10 prosent, sier han til Herald Sun.

 

- Blir raskt avslørt
- Når det er flere som kjemper om de samme jobbene, vil kandidatene være mer tilbøyelige til å overdrive for å få drømmejobben, tror han.

- Men nå som så mye informasjon er tilgjengelig online, for eksempel på LinkedIn, er det lettere enn noen gang å sjekke om det man har oppgitt i cv-en faktisk stemmer, advarer Bateson.

Å jukse på cv-en er en "forferdelig kortsiktig strategi", mener også Gisle Hellsten.

- Cv-en din er mat til intervjuer for å danne spørsmål, og har du løyet eller overdrevet vil det raskt bli avslørt i jobbintervjuet. Det blir i så fall pinlig for deg. Skriver du at du har hatt stor innflytelse i et prosjekt, og så viser det seg at du var den som ringte etter budbilen - tror du ikke at dette vil bli avslørt? Selvfølgelig blir det det. Jeg vil ha mer selvskryt i norske cv-er, men det må være noe du kan stå inne for, understreker Hellsten.

Les også: Slik gjør du comeback på arbeidsmarkedet

<b>CV-triksene som skiller deg fra "røkla"</b>

<b>Stjernespørsmålet du skal stille på jobbintervjuet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.