– Dette er en seier for alle studentene som vil kunne studere i land som Japan, Indonesia, Argentina og Sør-Korea. Og det er en gave til norske nærings- og samfunnsliv, sier Henriette N. Thommessen, president i Ansa - foreningen for norske studenter i utlandet.

Fra og med neste skoleår vil Lånekassen gi full støtte til studenter som velger å ta hele bachelorgraden i ikke-vestlige land. Det vedtok Stortingets Kirke-, utdannings- og forskningskomité mandag, i en merknad til statsbudsjettet 2013.

Disse landene har fireårige bachelorgrader, og studenter har til nå kun fått støtte fra Lånekassen til de tre siste årene. De som har tatt en bachelorgrad i disse landene tidligere har måttet betale førsteåret av egen lomme.

USA er eneste land utenfor
Tidligere fikk man ikke støtte av Lånekassen til det første studieåret av en fireårig bachelorgrad i land utenfor Norden. Ifjor ble det bestemt at det skulle gis full støtte til alle fire årene for de som studerer i Brasil, Russland, India og Kina. Etter mandagens behandling i komiteen blir ordningen utvidet til også å gjelde ikke-vestlige land.

Les også: – Vil du sponse studiene våre?

Fra og med skoleåret som starter høsten 2013 kan man dermed få full støtte til å ta en fireårig bachelorgrad over hele verden - unntatt ett land. Vil du ta hele graden i USA får du fortsatt ingen hjelp av Lånekassen til det første studieåret.

Et titall gode og dyre amerikanske universiteter er imidlertid unntatt denne regelen, slik at man kan søke om studiestøtte for første året.

Men KUF-komiteen ber også regjeringen vurdere innføring av førsteårsstøtte til bachelorgrad i USA fra og med skoleåret 2014/2015.

– Det er utrolig viktig at komiteen også tok med oppfordringen om å la ordningen gjelde fireårige bachelorgrader i USA. Vi forventer at dette blir fulgt opp i statsbudsjettet for 2014, sier Thommessen.

Vil ha flere ut
– Nå er det slutt på at studier i ikke-vestlige land er et privilegium for de få som kan betale førsteåret selv. Dagens vedtak i komiteen betyr at alle får lik mulighet til å studere i ikke-vestlige land, sier Thommessen.

Budsjetteffekten av vedtaket er beregnet til 383.000 kroner i 2013.

– Per i dag er det ikke akkurat et ras av studenter som drar til ikke-vestlige land. De høye kostnadene har nok vært det som har hindret mange. Nå håper vi å se en bedring i studenter som tar hele graden i disse landene. Norge trenger flere med internasjonal kompetanse, sier Ansa-presidenten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.