De tidene er over da man begynte i en jobb rett etter endt utdanning og ble der til man gikk av med pensjon. I dag blir mange bare noen få år i hver jobb - suget etter nye utfordringer er for fristende til å bli.

Men: Ikke bytt jobb uten å tenke deg godt om, skriver Herald Sun. Ask Men´s karriereeksperter gir deg følgende sjekkliste som bør gås nøye gjennom før du skifter arbeidsgiver:

1) Har du en åpenbar grunn til å slutte?

En del arbeidstakere lider av "karriere-ADHD", det vi si at de er stadig vekk jakter på nye jobber, nye oppgaver og nye utfordringer. Det beste rådet er å tenke grundig før du tar spranget. Å skifte jobb eller karriere er ikke det samme som å skifte frokostblanding.

2) Mangler du kunnskap og erf#229?

Uten at du har den nødvendige dosen med kunnskap og erf#229 på et område, kan et potensielt karriereskifte bli skjebnesvangert. Vær sikker på at du søker de riktige jobbene, i en bransje og på et område du vet du har mye å bidra med og hvor du virkelig kan lykkes.

3) Er du mest opptatt av pengene?

Hvis motivasjonen din for å bytte jobb kun handler om økt lønn, bør du tenke deg om én gang til. Livskvalitet er viktigere enn litt mer inn på lønnskontoen hver måned. Tenk på at du må trives i jobben også.

4) Er du hektet på de nyeste trendene?

Hvis du er på vei inn i en "hot" industri, bør du tenke over hvor lenge bransjen vil forbli "hot". Tenk langsiktig, ikke bare her og nå. Det er ikke sikkert du får deg like lett jobb etterpå hvis jobben din plutselig forsvinner.

5) Har du for snevert fokus?

Gjør hjemmeleksen din, utvid din research, lær noe nytt! Ikke gå glipp av en karriere i et lukrativt marked bare fordi du vet for lite om det. Det kan hende du går glipp av en kjempemulighet.

6) Er du overkvalifisert?

Husk at erf#229 er langt mer nyttig enn en hel haug med grader.

7) Satser du på at andre skal finne drømmejobben for deg?

Ikke len deg for mye på karriererådgivere og hodejegere. Du må også lete aktivt selv.

8) Har du ingen klare mål?

Ikke søk på en jobb hvis du ikke har noen idé om hva jobben skal gi deg og hvor den skal føre deg.

9) Har du en grusom CV?

CV-en din er inngangsbilletten til en ny karriere. Husk å oppdatere den med jevnlige mellom så den fremstår attraktiv.

10) Mangler du kontakter og et nettverk?

Skal du gjøre et godt karriereskifte, trenger du et solid nettverk. Spør andre om de vet om noe som kan være aktuelt for deg og be folk anbefale deg.

11) Søker du kun jobber online?

Internett er perfekt til jobbsøking, men ikke stol 100 prosent på det. Du må ta noen telefoner og oppsøke folk i tillegg. "Old school"-jobbsøking er ikke ut.

Les også: Etterlyser mer selvskryt i norske cv-er

Første gang i jobb? Unngå disse tabbene!

Slik blir du mer produktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.