De fire søkerne ble innkalt til det som ble omtalt som et praktisk jobbintervju hos Boklageret på Nordby-senteret på Svinesund, skriver Dagsavisen.

Den praktiske jobben besto i å stable og sette på plass bøker i den nye butikken som skulle åpne om to dager.

Cathrine Norderhaug, som hadde søkt jobb som butikksjef, fikk beskjed om at hun kunne gå når hun mente hun hadde fått vist hva hun kunne.

For hennes del endte det med at hun var der i seks timer, inkludert lunsjpause.

Dagen etter fikk hun beskjed om at jobben ikke ble hennes fordi hun ikke «var helt rett match i forhold til vårt konsept».

- Jeg stiller spørsmål ved hvor lovlig dette er. Det er utrolig dårlig gjort å utnytte folk som trenger en jobb på den måten, sier Nordhaug til Dagsavisen.

- Tillatt
Regionsjefen i Boklageret, Siv-Lene b. Jakobsen, skriver i en epost til Norderhaug at hun allerede i forkant av det praktisk jobbintervjuet hadde fått beskjed om at hun ikke ville få lønn.

- Det er ingen lov som tilsier at dette ikke er tillatt, skriver Jakobsen.

I ettertid ansatte Boklageret kun én av de fire som hadde vært innom på prøvejobbing. Ingen av dem som var aktuelle som butikksjefer jobber idag i butikken.

Professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln, mener det er tvilsomt om praksisen er lovlig ettersom det åpenbart at hensikt var å få utført en jobb.

- Dette er en meget betenkelig situasjon. som arbeidssøker er man i en meget utsatt posisjon, sier Jakhelln.

- Misforståelse
I etterkant av at Dagsavisen tok opp saken med Boklageret har butikkjeden snudd. I en epost til Norderhaug fredag heter det at ledergruppen har bestemt seg for å kompensere henne for tiden likevel.

Christian Carlander er daglig leder i Boklageret. Han sier alle som er innom for prøvejobbing skal få betalt for dette.

- Dette kan være en misforståelse, men alle som kommer innom en time eller to, skal ha betalt. Det er fair, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.