Stadig flere studenter avbryter utdannelsen, og fullfører aldri graden.

Av de om lag 40 100 nye studentene som startet på høyere utdannelse høsten 2000, var det 41 prosent som ikke hadde fullført en grad etter ti år. Sammenlignet med studentene som startet ti år tidligere, er dette en økning på 6 prosentpoeng. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå som ble frigitt onsdag.

Det er fortsatt høyest andel menn som ikke fullfører en grad. I 2000-kullet sto nesten halvparten av de mannlige studentene uten fullført grad etter ti år. Tilsvarende andel for kvinner var drøye 36 prosent.

Forverret situasjon
– Tallet er altfor høyt, og særlig er det urovekkende at frafallet har steget fra samme undersøkelse ifjor. Det viser at studentene ikke får den veiledningen og oppfølgingen de trenger, sier Øyvind Berdal, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), til DN Talent.

– Meningen med kvalitetsreformen var nettopp å snu trenden med høyt frafall. I stedet ser vi nå at situasjonen er forverret.

Derfor etterlyser NSO-lederen en ny evaluering.

– Neste år er det ti år siden reformen ble innført. Det er på høy tid å undersøke hvorfor målsetningene ikke er nådd.

 

Foreldrenes utdanningsnivå teller
Jo høyere utdannelse minst én av foreldrene har, jo større er andelen som fullfører en grad i løpet av ti år, skriver SSB i sin oppsummering.

Blant de nye studentene fra 2000 som hadde foreldre med lang høyere utdannelse, var det drøye 72 prosent som hadde oppnådd en grad etter ti år.

Til sammenligning var tilsvarende andel for studenter med foreldre som kun hadde grunnskoleutdannelse, på om lag 45 prosent.

Nesten én av fire avbryter bacheloren
Av de om lag 30 600 studentene som startet på en bachelorgrad for første gang i 2006, fullførte 45 prosent innen tre år. Etter ytterligere to år hadde 62 prosent fullført.

Sammenlignet med studentene som startet i 2005, har andelen som fullførte innen fem år økt med 4 prosentpoeng. I løpet av denne femårsperioden var det 23 prosent som avbrøt studiet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.