Nordmenn slurver mest med sine cv-er, mener daglig leder Robert Leite i Meditor Search as.

Selskapet lever av å sjekke bakgrunnen til blant annet jobbsøkere og har kontorer i Oslo, Spania og samarbeidspartnere i USA.

– Vi finner feil i hver fjerde cv, alt fra ubevisste skrivefeil til bevisste, manipulerende og grove feil, sier Leite, som merker en klar øking fra noen år tilbake.

Han mener utenlandsk fødte ikke jukser mer enn norske.

– De fleste tror det er mer uriktig informasjon hos utenlandske jobbsøkere enn hos norske. Men det er ikke riktig, sier han til Dagens Næringsliv.

Han viser til undersøkelser der det går frem at 70 prosent av norske virksomheter ikke sjekker cv-en til kandidater. Gjengangere er bevisst vage formuleringer for at kandidaten skal fremstå som bedre en han eller hun er, samt omskriving av stillinger og jobbinnhold for å fremstå som mer attraktiv.

-Sjekker ikke bakgrunn
Leite ser også en sterk økning i bruken av kjøpte attester fra høyskoler og universiteter. Han opplyser at det svenske høyskoleverket har kartlagt 800 internasjonale nettsteder som solgte falske vitnesbyrd.

Han kjenner også til nettsteder der arbeidsgivere kan ringe kandidatens oppgitte referanser som på forhånd er briefet om hva de skal si, eller bekrefte at skolen eksisterer. Alt mot betaling.

Han mener offentlige etater er de som synder mest.

– Jeg kan ikke komme på noen av dem som bruker bakgrunnssjekk, bortsett fra Norges Bank, Politiet og Forsvaret, sier han.

Erf#229ene hans er at heller ikke rekrutteringsfirmaer som finansnæringen bruker, sjekker kandidaters bakgrunn godt nok.

– De sjekker referanser, men ikke bakgrunn. Husk at referanser er noe søkeren selv har valgt, sier leite til Dagens Næringsliv.

Les også: Rike stjeler, jukser og bløffer mer enn andre

<b>Brukte hjemmekontor i Spania i én uke - fikk sparken</b>


<b>Slik avslører du CV-juks</b>

<b>Politianmeldt for CV-juks</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.