Over 2000 studenter og nyutdannede skal ha vært innom årets store offshoremesse i Stavanger denne uken. 120 av dem er fløyet inn på oljebransjens regning.

– Det er en grunn til at de har flydd oss inn, og da må vi vise at vi er verdt det. Vi må være ivrige, interesserte, hyggelige, sier Sanne Lorentzen (25).

– Jeg ser etter konkrete jobber, men det er uansett fint å bli kjent med bedriftene og andre studenter.

Hun er leder av studentforeningen «Society of Petroleum Engineers» i Oslo og tar en mastergrad innen geologi. Styret i foreningen og et knippe andre oljerelaterte studenter som er blitt med gjennom en søknadsprosess får dekket reise, opphold og mat under Offshore Technology Days (OTD).

Les også: Fremtidens arbeidsmarked: Her blir det kamp om jobbene

Gjengen fra Oslo er stort sett geologer, men også ingeniører og andre teknologer er lokket til Stavanger fra Trondheim, Bergen, Tromsø og andre studiebyer.

– Det brukes godt over én million kroner på dette. Vi har organisert og gjort dette i åtte år, som et spleiselag på rekruttering til oljeindustrien, opplyser OTDs pressekontakt Annie Vangsnes.

Les også: Ingeniørene som sliter på jobbmarkedet

Rundt 50 offshorebedrifter står på stand for å rekruttere nyutdannede og studenter. I tillegg er hundrevis av ulike selskaper representert på messen.

– Vi har kanskje snakket med 25-30 firmaer totalt i dag, sier Maria Dahlberg (25).

Når DN Talent møter gjengen mot slutten av onsdagen har de trålet det flere tusen kvadratmeter store messeområdet i timevis. Studentene Sanne Lorentzen, Maria Dahlberg, Martin Kjærsgaard og Thomas Rustad deler villig vekk noen tips til hvordan man kan få mest mulig ut av slike karrieremesser:

  • Forbered noen tydelige, konkrete spørsmål. Stiller du et generelt spørsmål vinkler de det fort om og begynner bare å promotere selskapet.
  • Spør konkret om hvem de tar inn på opplæringsprogrammet, for eksempel. Tar de inne folk uten masse erf#229? Geologer? Folk med bachelor?
  • Les deg opp på bedriftene og spør om det du ikke finner svar på. Hvordan er opplæringsprogrammet deres? Hvilke konkrete oppgaver blir man sittende med når opplæringen er over? Hvilke utviklingsmuligheter er det?
  • Det kan også være lurt å stille noen spørsmål du ikke nødvendigvis lurer veldig på, men som gjør at du får vist at du vet noe om selskapet.
  • Ikke bare gå rundt og drikk kaffe og spis gratis twist. Da virker du useriøs.

Les mer om offshoremessen i DNs papiravis fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.