På en delt skrivepult dypt inne i Norges Bank sitter Anders Sunde Wroldsen (33) bak flimrende skjermer.

Som porteføljeforvalter i Norges Bank arbeider han med å få mest mulig ut av oljefondet – og litt forenklet kan man si at han sammen med seks andre har ansvaret for tre fjerdedeler av aksjeporteføljen, omtrent 1300 milliarder.

– Føler du presset?

– Første gang jeg skulle kjøpe aksjer for en milliard så sjekket jeg det jo flere ganger, men du blir trygg med gode kontrollrutiner. Jeg er selvfølgelig ikke nervøs hver gang jeg trykker på knappen nå, men det er klart det store summer og det får konsekvenser om man skulle gjøre en feil, sier han.

Doktorgrad i kybernetikk
Dette gjør han med en teknisk utdannelse, i 2007 avsluttet han tre års arbeid med en doktorgrad om modellering, simulering og regulering av biologisk motiverte robotsystem ved NTNU og University of California.

– Med en slik utdannelse har man muligheter innenfor en rekke bransjer. Kompetansen man får i matematikk og programmering kan anvendes på mange forskjellige problemstillinger, sier han.

Oppgaven hans sorteres under kybernetikk, og mens hans phd-likesinnede ble trukket mot olje og maritim sektor endte Sunde Wroldsen opp i aksjemarkedet. Han visste han ville til næringslivet.

– I akademia har man lange tidslinjer og jeg er kanskje en litt utålmodig person. Her får man tilbakemelding raskt. Markedet forteller om man gjør det bra eller ikke. Publiserer du artikler i akademiske tidsskrift kan det gå veldig lang tid før du får noen tilbakemelding, og bidragene trenger ikke være direkte relevante for mange rundt deg. I dette teamet er jeg del av både utviklingsarbeid og operasjonelle prosesser. Det motiverer at kolleger har direkte nytte av den kompetansen jeg har med meg, sier han.

– Bruker du det du lærte i doktorgraden?

– Ja, det gjør jeg. Når du først har lært deg en vitenskaplig tilnærming til utfordringer så bruker du den, sier Wroldsen.

Flere saker fra DN Talent:

To mastere og en doktorgrad før fylte 28

Fra videregående til finansbransjen

Kan regne med 500.000 i første jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.