Les også: 3 av 10 studenter dropper ut

Lite overlates til tilfeldighetene når Jan Richter Lorentzen brygger kaffe. Først skyller han kaffefilteret med kokende vann. Det gjøres for å få vekk papirsmak og varme opp kolben. Deretter fordeler han kaffe i filteret. 38 gram kaffe skal holde til 600 gram brygg. Mild kaffedunst brer seg når Lorentzen heller i vannet.

– Kafeen har vi kalt Blom, på grunn av det som skjer nå. Jeg lar kaffen bli fuktig, for lettere å skylle ut smaksstoffene. Nå ser du at kaffen hever litt. Det er en blom.

Lorentzen har satt på timeren. Han satser på en bryggetid rundt 4 minutter, og en helletid på halvannet minutt. Han er ferdig å helle på 1,32. Det ble 599 gram brygg.

Ekstrajobben tok overhånd
Vi venter litt med å smake på kaffen.

– 85 grader er varmt. La den stå i fem minutter, så får du et bedre bilde av smaken. Ideell drikketemperatur er på litt over 60 grader.

I mellomtiden forteller Lorentzen hvordan Kaffemisjonen og Blom ble til.

– Jeg flyttet til Bergen for å studere medisin i 2002. Det samme året fikk jeg jobb på kaffebaren Dromedar. Studiet var spennende, og det var egentlig ikke meningen at kaffe skulle bli en fulltidsjobb.

På Dromedar ble han kjent med Rasmus Helgebostad.

– Vi hadde lyst til å endre kaffebransjen. Vi ville gjøre folk bevisst på planter og områder, sam hvordan bryggemetoden påvirker råvarene.

– Er det folkeopplysning du driver med?

– Ja, det er det vi har lyst til. Det driver oss å spre kunnskap og opplevelser rundt kaffen.

Kirurgi ble kaffetrakting
I fire år balanserte Lorentzen medisinstudiet med kaffejobbing. To tredjedeler av studiet var fullført, og han drømte om å bli kirurg.

– Men i 2007 hadde Rasmus og jeg muligheten til å få et lokale. Da skulle jeg begynne på en stor oppgave i medisinstudiet, så det var litt enten eller. Det ble til at vi startet Kaffemisjonen.

Ingen av dem hadde forretningserf#229.

– Plutselig hadde vi åpnet et sted som gikk veldig bra, fikk mange ansatte og skulle ha personalansvar.

Bratt læringskurve
Lorentzen medgår at det var vanskelig å gå fra en sikker fremtid som lege over til gründerlivet.

– Det er jo gambling. Familien hadde en sunn skepsis til prosjektet.

I dag har han 12 ansatte, og kan for første gang siden oppstarten ta ut en normal årslønn.

– Du angret aldri på valget ditt?

– Nei, jeg har vel aldri gjort det. Noen ganger tenker jeg at jeg kanskje skulle fullføre studiet for å ha noe å falle tilbake på, men jeg tror ikke jeg gjør

det. Det er så mye innen kaffe som jeg har lyst til å gjøre. Nå tenker vi på å starte et kaffebrenneri selv.

Ikke bortkastet med medisinstudier
Lorentzen mener ikke at årene på legestudiet var bortkastet, og sier naturfaglig forståelse ofte er hendig i jobben. Et eksempel på det er en test Kaffemisjonen gjorde med elektronmikroskop på Institutt for fysikk.

– Da gav vi dem prøver av kaffe kvernet på ulikt vis. Vi smakte og beskrev klarheten, og samtidig gjorde de en analyse av kornstørrelsen. Målet var å vise sammenhengen mellom klar smak og jevnhet i kornstørrelsen. Det er en fin måte å jobbe på, sier Lorentzen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.